Eyüp Sultan Araştırma Merkezi Açıldı

Eyüp’teki maddi ve manevi tarihi mirasın, kültürünün araştırılması ve bilimsel olarak kayıt altına alınması amacıyla kurulan Eyüp Sultan Araştırma Merkezi hizmete açıldı.

Eyüp Sultan Araştırma Merkezi Açıldı
Eyüp ilçesinin maddi ve manevi tarihi mirasının, kültürünün araştırılması ve kayıt altına alınması amacıyla hizmete açılan Eyüp Sultan Araştırma Merkezinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Bu kültürel birikimden hareketle geleceğe yön verecek çalışmaların yapılacağı merkezin tanıtım toplantısına Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Başkabanlık Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Toplantı merkezde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verilmesiyle başladı.

Bu kapsamda Eyüp Sultan Araştırma Merkezinde Eyüp’le ilgili bilimsel yayınlar, sempozyumlar, konferanslar, sergiler ve projelerin gerçekleştirileceği, evrensel kültüre katkı sağlanacağı belirtildi. Eyüp’teki tarihi yerlerin tanıtıldığı filmin gösterimiyle devam eden toplantıda, Merkez sayesinde Eyüp’ün tarihi serüveninin bilgi, belge ve dökümanlarla bilimsel yöntemlerle araştırılacağı kaydedildi. Merkez bünyesinde faaliyet gösterecek olan İhtisas Kütüphanesi de online olarak hizmet vererek yerli yabancı araştırmacıların yararlanmasını için gerekli ortamı sağlayacak. Toplantıda ayrıca tarih ve medeniyet araştırmalarına yaptığı katkılardan dolayı Prof. Dr. Bekir Karlığa’ya plaket takdim edildi.

Merkezde alanlarında birikime sahip olan mimar, arkeolog, tarihçiler ve birçok bilim insanı görev alarak tarihi Eyüp ilçesinin değerleri bilimsel olarak inceleyecek.

"Kültürümüze, medeniyetimize sahip çıkmak adına önemli bir adım"

Merkezde yapılacak araştırmalar sayesinde Eyüp ilçesinin tarihi değerlerinin bilimsel olarak da detaylı olarak ortaya konulacağına dikkat çeken Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, "Eyüp Sultan’ın bizim medeniyetimizin, tarihimizin, kültürümüzün en önemli merkezlerinden birisi olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu medeniyetimizi açığa çıkarmak, korumak ve günümüz nesillerine araştırmacılarımıza, insanımıza sunmak, onların istifadesine sunmak adına çok önemli bir adım. Kültürümüze medeniyetimize sahip çıkmak adına önemli bir adım. Bu merkezde araştırmacılar, öğrenciler herkes ilgi duydukları alanlarla Eyüp Sultanla ilgili kültürel mirasımıza ulaşabilecekler. Merkezin ana konusu Eyüp Sultan ile ilgili her türlü dokümanları oluşturmak. Kütüphanemiz de olacak burada akademisyenlere açık. Sanat anlamında, mimari anlamında yan, soyut ve somut her türlü kültürel mirasımızla ilgili eserleri bulacak. Onları koruma altına alacak , onları akademisyenlerin hizmetine sunacak. Geçmişi günümüze taşıyacak önemli bir merkez. Değişik bilim dallarından mimari,tarihçileri, edebiyatçılarda olmak üzere bizim resmi görevlilerimiz olarak çalışıyorlar. Diğer kurumlarımızdan da gelebilecekler" şeklinde konuştu.



"İslam dünyasına hizmet edecek, katkı sağlayabilecek bir merkezdir"

Merkezin tarihi Eyüp ilçesindeki önemli değerler hakkında çalışmalar yapacağına dikkat çeken Başkabanlık Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa, "Bu merkez sadece Eyüp’e İstanbul’a değil Türkiye’ye değil tüm İslam dünyasına hizmet edecek, katkı sağlayabilecek bir merkezdir. Çok geniş düşünmemiz lazım. İnsanlara o günün diliyle hitap etmediğiniz zaman insanlar sizi tanımaz, bilmez onun için bu araştırma kurumu çok faydalıdır, yararlıdır" dedi.

Kaynak: İHA