CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran Açıklaması

'Son günlerde Almanya ve Hollanda ile bilinçli bir gerilimli diyalog geliştirildi. Türkiye'de bu gerilimli ortamdan da bir 'evet' çıkarmaya çalışma gibi bir durum var'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, 'Son günlerde Almanya ve Hollanda ile bilinçli bir gerilimli diyalog geliştirildi. Türkiye'de bu gerilimli ortamdan da bir 'evet' çıkarmaya çalışma gibi bir durum var.' dedi.

Cankurtaran, partisinin Bursa İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Bursa'ya geldiğinde 'evet' kampanyası için yoğun para harcandığını gördüğünü söyledi.

Nasıl olduğunu merak ettiğini ve bazı rakamlarla karşılaştırdığında kafasında bazı sorular oluştuğunu belirten Cankurtaran, şöyle konuştu:

'Örtülü ödeneğin harcama tutarının bir ay öncesine göre yüzde 75 arttığı dikkatimizi çekti. Örtülü ödenek çoğunlukla ülkenin güvenliği için ve acil ihtiyaçlarda kullanılır. Orası kişilerin har vurup harman savurdukları, kendi kasaları değildir. Özellikle bir ay öncesinde yüzde 75 artan örtülü ödenek tutarı bir yıl öncesine göre de yüzde 65 artmış. İki aylık toplam örtülü ödenek kullanımı nedir dersiniz? 450 milyon TL. Müthiş bir rakam. 'Evet' kampanyasıyla ilgili bütün dışarıdaki bilboardları, 'evet' kampanyasıyla dolu şehirleri görünce acaba ülkenin güvenliği ve acil ihtiyaçları için kullanılması gereken örtülü ödenek referandum harcamaları için mi kullanılıyor diye sormadan geçemiyoruz.'

- 'Avrupa Birliği ile gerilim ekonomiyi bitirir'

Cankurtaran, Türkiye'nin yurt içinde ve yurt dışında şova değil artık huzura ihtiyacı olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

'Son günlerde Almanya ve Hollanda ile bilinçli bir gerilimli diyalog geliştirildi. Türkiye'de bu gerilimli ortamdan da bir 'evet' çıkarmaya çalışma gibi bir durum var. Gerilim ortamını sürekli Türkiye'de yaratan ve artık Türkiye'de mağduriyet yaratamadığı için o kadar zalim davranıyor ki AK Parti Hükümeti, bugün muhaliflere yurt dışında bir mağduriyet yaşama çalışması olarak yine 'evet'e tahvil edilmek üzere bir huzursuzluk ortamı yaratıldı. AKP'nin şova ihtiyacı olabilir ama Türkiye'nin artık gerilimden kurtulup huzura ulaşması gerekiyor. Bizim en çok ihtiyacımız olan şey huzurdur. Suriye ile gerilim yaşadık güvenlik bitti, Rusya ile gerilim yaşadık turizmi bitirdik, Avrupa Birliği ile gerilim ekonomiyi bitirir. Avrupa Birliği dediğimiz yer 28 ülkeden oluşur. Ve bizim toplam ticaret hacmi 146 milyar dolar olan en yakın ticari ortağımızdır Avrupa Birliği.

Eğer bu gerilimden sonra Avrupa Birliği ile de gerilirsek bu sefer ekonomi biter, ekonomide daralma işsizliği getirir. Sonuç itibarıyla AKP'nin yaratmış olduğu gerilimli ortamdan yine zararlı çıkacak olan vatandaş olur. İşsiz kalan, ekonomisi daralan Türkiye olur.'

Kaynak: AA