Başbakan Yardımcısı Kaynak'tan El Bab Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Fırat Kalkanı Harekatı ile güvenli hale getirilen 2 bin metrekarelik alanda yaşayan Suriyelilerin bir an önce normal hayata dönmesi için mücadele edileceğini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Kaynak'tan El Bab Açıklaması
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, geniş güvenlik önlemleri altında Kilis’e geldi. Fırat Kalkanı Harekatı ile güvenli hale getirilen 2 bin metrekarelik alan için yapılacak çalışmalar ve destekler nedeniyle Kilis’e geldiğini açıklayan Kaynak, Kilis Valisi İsmail Çataklı’yı ziyaret etti. Ziyarette Başbakan Yardımcısı Kaynak’ı Vali İsmail Çataklı’nın yanı sıra İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Gökhan Şahin, İl Emniyet Müdürü Günter Şenses, AK Parti Kilis İl Başkanı İzzet Toprak ve vali yardımcıları ile ilçe kaymakamlar karşıladı.

Vali Çataklı’yı ziyareti öncesi basın açıklaması yapan Kaynak, “Türk Silahlı Kuvvetlerimizin desteklediği Özgür Suriye Ordusu çalışmalarıyla en son El Bab’da yapılan operasyonun tamamlanmasıyla 2 bin metrekarelik bir alan tamamen güvenli hale geldi. Bu bölgede şimdi birinci işimiz, pek tabi insani yardımlar olacaktır, olmalıdır. O sebeple Kilis Valiliğimizle birlikte bu hususta fazla teşviki mesai yapıyoruz. Sayın Valimiz o alanda neler yapılabileceğini, hükümetimiz, devletimiz adına, milletimiz adına tespit ediyor. Bununla ilgili olarak Elbeyli-Çobanbey arasında bir lojistik depo karar vermiştik. Zannediyorum, bugün yarın ilk malzeme o lojistik merkezine ulaşacak. Arkası sıra da o bölgede hayatın bir an önce normale dönmesi içinde sadece insani yardımlar kapsamı içerisinde kalmak üzere son durumu neler yapabileceğimizi, projelerimizin hangi noktada bulunduğunu Valimiz ile istişare edeceğiz. Bugünkü ziyaretimizin sebebi bu. Tabi, bu mesele bizim dışımızda Birleşmiş Milletler’in de gündeminde. İki hafta önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Kevin Kennedy ile görüşmüştüm. Çünkü Suriye’nin içerisindeki yardımlardan sorumluydu. Geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri’nin büyükelçisi ile görüşme yaptık. Bugün buraya gelmeden önce Kahramanmaraş geçici barınma merkezinde yine Birleşmiş Milletler bir diğer Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Dr. Ahmet El Meraki ve ekibiyle bir görüşme yaptık. İstiyoruz ki arzu ediyoruz ki oradaki insanlar, bu bölgedeki insanlar, normal hayata sivil hayata bir an önce dönsünler ve dünyanın çeşitli yerlerinde zor şartlarda yaşayan mülteciler de kendi topraklarına bir an önce dönebilsinler” dedi.

(Mehmet Ali Dağ / İHA)
Kaynak: İHA