Bakan Özhaseki'den CHP'li Baykal'a Sert Tepki

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, esnaf ve sanatkarlarla bir araya geldiği Gaziantep’te CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’a sert tepki göstererek, "Sapık ne dediğini de bilmiyor herhalde" dedi.

Bakan Özhaseki'den CHP'li Baykal'a Sert Tepki
Bakan Mehmet Özhaseki, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odası (GESOB) tarafından federasyon ve oda başkanlarının katılımıyla düzenlenen ADAPTESK projesinin tanıtım toplantısına katıldı.

Gündemi değerlendiren Özhaseki, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında sarf ettiği sözleri sert bir dille eleştirdi.

Anayasa değişikliği ile birlikte yaşanacak değişimi de anlatan Özhaseki, "Büyük felaketler atlattık. Başka ülkeler bunun bir kısmını yaşasaydı altından kalkamazdı. Dayanıksızlar, mikroba karşı da dayanıklı değillerdir. Anayasa değişikliği ile getirilen 18 maddenin altında yatan gerçekleri mutlaka anlatmamız lazım. Çift başlılık yürümüyor, yürümüyor. Zamanında vesayet rejimi özellikle birilerinin dengelenmesi için, milletin seçtiklerine güvenilmediği için supap olarak başka şeyleri kenarda tutardı. Bir taraftan her türlü yetkiye haiz ve hiçbir şeyden sorumlu olmayan bir cumhurbaşkanlığı sistemi var. 1961 Anayasasında bir paragrafta sayılan cumhurbaşkanının yetkileri, 1982 Anayasasında tam 2,5 sayfaya çıkarıldı. Yetkilerden bahsediyorlar ya. Dün birisi saçmalamış. Haşa, ’peygamberi bile azdırır’ diye. Sapık ne dediğini de bilmiyor herhalde. Peygamberliğin hangi makam olduğunu da bilmiyor herhalde. Öyle tuhaf laflar ediyorlar ki, ’sizin zihninizde iz bıraksın’ diye söylüyorlar bunu. Abartarak söylüyorlar. Şu andaki yasayla her türlü yetki zaten cumhurbaşkanında var. Hiçbir şeyden de sorumlu değil. Hiçbir şeyle yargılanamaz. Bir tarafta her türlü yetkiyle donattığınız ve asla yargılanamaz dediğiniz bir cumhurbaşkanlığı makamı var. Bir tarafta da sizin seçtiğiniz, her türlü siyasi hukuki, cezai sorumluluğu olan başbakan ve bakanlar kurulu var. Nasıl geçinilebilir, geçinilmiyor. İstikrar olmuyor. 1950’ye kadar tek parti vardı. 2002’den sonra da tek parti iktidarı var bu da Türkiye’nin bir şansıdır" dedi.



“Liderlerin gücü yetmiyordu”

Anayasa değişikliği ile birlikte Türkiye’nin ’vesayet rejiminden’ kurtulacağını dile getiren Bakan Özhaseki, seçimle iş başına gelen liderlerin geçmişte karşılaştığı sorunları da kendisini dinleyenlerle paylaştı. Önceki dönemlerde yaşananların unutulmayacağını vurgulayan Özhaseki, “Vesayet rejiminin artık toprağın altına gömülmesi lazım. Darbe yedi, çöktü ama tamamen bitirilmesi lazım. Gördüğünüz anayasal kuruluşların, bir de aşağıda görülmeyen gayri resmi örgütlenmeleri var. Bunlar bizim seçtiklerimize güvenmezler. Kendilerini devletin bekçisi gibi görünürler. Güya hata yaptıklarını gördüklerinde siyasilere hayatı zehir ederler. Milletin gözünde düşürürler, faili meçhuller başlar daha da olmadı ihtilal ortamı hazırlarlar. Vatandaş kendisi gibi yaşayanı, kendisi gibi düşüneni seçiyor. Bugüne kadar yapılanları unutmadık. Tüm liderler bu durumu biliyordu fakat güçleri yetmiyordu. 28 Şubat rastgele yapılmış bir olay mıydı? Bakın 1960’tan sonra cumhurbaşkanı seçileceği zaman Cemal Gürsel’i seçmek istediler. Adalet Partisi itiraz etti Ali Fuat Başgil’i seçmek istedi. Milli Birlik Komitesi ‘Bir dakika, ne adaylığı, nereden çıktı. Sen çabuk istifa et buradan’ dedi.

Israr edince de ’seçilince Çankaya’ya gidip oturacağını mı zannediyorsun? Sen ancak Etlik Mezarlığı’na gidersin’ dediler. Bu vesayet rejimi senelerdir milletin seçtiğini güçlü görmek istemedi” diye konuştu.

Kaynak: İHA