Atatürk'ün Mersin'e Gelişinin 94. Yıl Dönümü

İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz: 'Milletimiz gerçekten şanına yakışır vaziyette tarihte nasıl dik durduysa, Kurtuluş Savaşı döneminde de dik durdu ve düşmanı bu bölgeden ve Türkiye'den temizledi'.

Atatürk'ün İçel'e gelişinin 94. yıl dönümü dolayısıyla İçel ve Tarsus ilçesinde tören düzenlendi.

İçel Garı'nda başlayan törenlerde, muharip gazilerden oluşan temsili heyeti taşıyan tren, İçel Valisi Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, tarafından karşılandı.

Heyetin getirdiği Türk bayrağını öperek teslim alan Vali Çakacak, gazilere çiçek takdim ettikten sonra beraberindekilerle bando eşliğinde Cumhuriyet Alanı'na kadar yürüdü.

Çakacak, Kocamaz ve Yıldız'ın alandaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasının ardından sonra saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yaptığı konuşmada, Atatürk'ün yeniden bir Türk devleti kurmaya hazırlandığı dönemde İçel'i birkaç kez ziyaret ettiğini belirtti.

Atatürk'ün özellikle Adana'da yaptığı toplantılarda bu bölgenin insanlarına güvendiğini, bu bölgenin insanlarının bir ve beraber olduğunda, ayağa kalktığında Anadolu topraklarının da düşmandan temizleneceğini açık bir şekilde ifade ettiğini vurgulayan Kocamaz, şöyle konuştu:

'Toroslar'ın tepesinde bir Yörük çadırı varsa ve orada duman tütüyorsa bu milletin sırtını hiç kimse yere getiremez' demişti. Tabii o dönemde çok büyük mücadeleler verildi. Milletimiz gerçekten şanına yakışır vaziyette tarihte nasıl dik durduysa Kurtuluş Savaşı döneminde de dik durdu ve düşmanı bu bölgeden ve Türkiye'den temizledi. O süreç içerisinde ilk defa Tarsus ardından İçel ve onun ardından da Adana Fransızlar'dan temizlenmiş oldu. Atatürk cumhuriyeti kurmadan önce 17 Mart 1923'de yani bundan 94 yıl önce şehrimizi şereflendirmişti. O dönemde İçel'e geldiğinde İçellilere bir uyarı da yapmıştı. Demişti ki 'İçelliler İçel'e sahip çıkınız'. İçelliler bugün İçel'e ve ülkeye sahip çıkmanın onurunu yaşıyor.'

Şiirlerin okuması ve yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından, tören sona erdi.

İçel Valisi Çakacak da programın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada ,Atatürk'ün İçel'e geldikten sonra kentte direniş hareketi örgütlediğini ve İçellilerin güçlü direnişiyle Fransız işgalinden kurtulunduğunu aktardı.

Çakacak, 'Çok güvenmiş İçellilere. Sadece İçellilere değil, bütün Türk milletine güvenmiş. Zaten milletini arkasına almasıyla işgal kuvvetlerini Anadolu'dan çıkarmış. Başka Atatürk olmak üzere kahraman silah arkadaşlarını saygıyla şükran ve minnetle anıyoruz. Bize emanet edilen bu kutsal vatanı biz de Türk gençliği olarak emanete sahip çıkacağız ve devraldığımız bu bayrağı daha yükseklere taşıyacağız.' diye konuştu.

- Tarsus

Tarsus ilçesindeki programda da ilk olarak garda gazileri taşıyan treni protokol üyeleri karşıladı.

Daha sonra Cumhuriyet Alanı'na kadar yürünerek Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Halk oyunları ekibinin gösterisinin adından program sona erdi.

Törene, Kaymakam Yüksel Ünal, Belediye Başkanı Şevket Can, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Emniyet Müdürü Salim Çakan, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, meslek odası başkanları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Kaynak: AA