AGİT İnsan Hakları Ofisi Direktörü Link Özbekistan'da

Link, başkent Taşkent'te Dışişleri Bakanı Kamilov ve Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Abdusalomov ile görüştü.

TAŞKENT – Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü (AGİT ODIHR) Michael Georg Link, Özbekistan'da Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ve Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Mirzo-Uluğbek Abdusalomov ile ayrı ayrı görüştü.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, resmi temaslarda bulunmak üzere başkent Taşkent'te bulunan Link, Dışişleri Bakanı Kamilov ile bir araya geldi.

Görüşmede, Özbekistan'da geçen yıl yapılan cumhurbaşkanı seçimini AGİT'in tam teşekküllü gözlemci heyetiyle izlediğini anımsatan Link, tarafların, ülkedeki seçim sisteminin pekiştirilmesi ve tekamül ettirilmesi meseleleri ile diğer konularda yapıcı iş birliğinin sürdürülmesinden yana olduklarını vurguladı.

Link, temasları kapsamında Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Mirzo-Uluğbek Abdusalomov ile bir araya gelerek, komisyonun faaliyetleri ve ulusal seçim yasasında yapılan son değişikliklere ilişkin bilgi aldı.

Görüşmede taraflar arasındaki iş birliğinin daha da geliştirilmesi meseleleri ile Merkez Seçim Komisyonu ve AGİT ODIHR arasındaki iş birliğinin esas yönlerine ilişkin konular da masaya yatırıldı.

Ayrıca Link, Özbekistan İnsan Hakları Milli Merkezini de ziyaret ederek, Özbek yetkililerle ülkede insan haklarının temin edilmesine ilişkin görüşmelerde bulundu.

AGİT, Özbekistan'da daha önce yapılan seçimlere sınırlı gözlemci heyeti göndermekle yetinirken, geçen sene aralık ayında yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini ilk defa tam teşekküllü gözlemci heyetiyle izlemişti.
Kaynak: AA