AB Komisyonu Üyesi Hahn Bosna Hersek'te

AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Hahn, başkent Saraybosna'daki resmi temasları kapsamında 'Reform Gündemi' konulu toplantıya katıldı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki resmi temasları kapsamında, 'Reform Gündemi' konulu toplantıya iştirak etti.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Bosna Hersek Federasyonu (FBİH) Başbakanı Fadil Novalic ve Sırp Cumhuriyeti (RS) Başbakanı Zeljka Cvijanovic'in de katıldığı toplantıda, Bosna Hersek'in yıl ortasına kadar cevaplaması hedeflenen AB Soru Kitapçığı, ülke ekonomisinin güçlendirilmesi ve yargı reformu konuları ele alındı.

Hahn, Bosna Hersek'in reform gündemi konusunda ilerleme sağladığını, ancak halkın bu değişimi fark etmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini ifade etti.

Bosna Hersek'in reform gündemindeki gelişmelerini takip edebilmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Hahn, '12 Temmuz'da İtalya'da yapılacak Batı Balkanlar Zirvesi öncesinde, ortak piyasaya yönelik daha somut unsurların oluşturulması gerekiyor. Reform gündeminin başarılı sonuçlarından bazılarını şimdiden görebiliyoruz, ancak reform süreci oldukça zordur ve somut sonuçlar vermesi çok zaman alabilir. Amacımız halkın değişimleri görmesi, bu sebeple somut sonuçlara ihtiyacımız var.' açıklamasında bulundu.

AB'nin, Batı Balkan ülkelerinin üyeliğini desteklediğini söyleyen Hahn, üyelik sürecinde gereken desteği vereceğini belirterek, reform gündemindeki gelişmelerden dolayı her iki entitenin hükümetini tebrik etti.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic de Bosna Hersek'i, AB entegrasyonlarına yaklaştıracak reformları desteklediğini ve reformların, Bosna Hersek ekonomisi için önem arz eden yatırımları artırması gerektiğini vurguladı.

Batı Balkanların, AB üyeliği konusunda son derece istekli olduğunu anımsatan Zvizdic, 'Hepimizin birden AB üyesi olması beklenemez, üyelik sürecimizi çalışmalarımızın hızı belirleyecektir.' dedi.

Toplantıya, uluslararası mali kurumların temsilcilerinin yanı sıra ABD'nin Saraybosna Büyükelçisi Maureen Cormack ve AB'nin Saraybosna Büyükelçisi Lars Gunnar Wigemark da katıldı.

Kaynak: AA