Yerel Yönetimlerin Kış Mevsimi Sıkıntısı

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa İlçe Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, önümüzdeki süreçte yapılması planlanan faaliyetler ve çalışmalar konusunda çeşitli açıklamalarda bulunarak, "Kış mevsimi yerel yönetimler için en sıkıntılı dönemdir. Yani bu dönemde asfalt yapamıyorsunuz, yol yapamıyorsunuz, vatandaşlarımızın ciddi olarak şikayetçi olduğu haklı durumları oluyor" dedi.

Yerel Yönetimlerin Kış Mevsimi Sıkıntısı
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Süleymanpaşa Belediyesi Sahil Ek Hizmet Binası’nda aylık olağan basın toplantısı kapsamında basın mensupları ile bir araya geldi. Başkan Eşkinat, Süleymanpaşa Belediyesinin yapacağı faaliyetler konusunda çeşitli açıklamalarda bulundu. Toplantıda kış mevsiminin yeni yeni bittiğini ve kış mevsiminde yerel yönetimlerin çok sıkıntılı süreçler geçirdiğini ifade eden Başkan Eşkinat, "Hem hava ısısının düşük olması hem de yağışlar sizin çalışmalarınızı engelleyen dönemlerdir. Kasım ayından bu yana da bizim işlerimizde ciddi bir durağanlık var. Bu gibi durumlardan dolayı vatandaşlarımızın ciddi olarak şikayetçi olduğu haklı durumlar oluyor. Bunlarla ilgili en azından bir bilgi paylaşımı yapmamız gerekiyor diye düşündük" diye konuştu.



“Kış mevsimi yerel yönetimler için en sıkıntılı dönemdir”

Başkan Eşkinat, basın toplantısında gerçekleştirdiği konuşmasında, “Şimdi doğal olarak kış mevsiminden çıkıyoruz. Kış mevsimi yerel yönetimler için en sıkıntılı dönemdir. Yani bu dönemde asfalt yapamıyorsunuz, yol yapamıyorsunuz. Hem hava ısısının düşük olması hem de yağışlar sizin çalışmalarınızı engelleyen dönemlerdir. Kasım ayından bu yana da bizim işlerimizde ciddi bir durağanlık var. Bu gibi durumlardan dolayı vatandaşlarımızın ciddi olarak şikayetçi olduğu haklı durumları oluyor. Bunlarla ilgili en azından bir bilgi paylaşımımı yapmamız gerekiyor diye düşündük. Birçok mahallede ve cadde çalışmalarımız olacak. Nisan aynın ortalarına kadar, tamamlanmış olması planıyla ilgili 25 bin ton asfalt, 235 bin metrekare taş ve bin 560 metreküp beton yol ihalesi yapıldı. Bu beton yollarla ilgili 3 kurum, Büyükşehir Belediyesi, TESKİ ve Süleymanpaşa Belediyesi ortaklaşa çalışmayla bin 560 metreküp beton ihalesine çıkmak suretiyle süreci başlatacak. Buradaki amaç, asfalt için havalar yetirince ısınmadı. Ama vatandaşların mağduriyetini önleyebilmek adına, betonu kullanmak ve betonun üstüne de asfalt aşınmasıyla beraber, tamamlamak gibi bir program yapıldı” ifadelerini kullandı.

“Süleymanpaşa Belediyesi etik prensip olarak, son ihalede en düşük 3 fiyatı veren firmayı davet etme usulünü benimsemiştir”

Belediyenin bir bütçesi olduğunu ve bu bütçenin İller Bankasından gelen pay, belirli vergilerden olan emlak vergisinden gelen kaynaklar ve bir de katı atıktan topladıkları para olduğunu vurgulayan Eşkinat, “Şimdi böyle kabaca bakacak olursak, İller Bankasından gelen kaynağın çalışan personele, katı atıktan, temizlikten gelen paranın temizlik işlerinde kullanılmasına, geriye faaliyet alanımız için emlak vergileri kalıyor. Bunu nasıl değerlendiriyoruz. Bunu 3 tip kaynak kullanma yöntemiyle gerçekleştiriyoruz. Bir tanesi açık ihale şekli, bir tanesi pazarlık usulü ve bir tanesi de doğrudan temin yöntemiyledir. Açık ihale büyük ölçeklerde yasanın zorunlu hale getirdiği ve kurumların denetlendiği bir ihale biçimidir. Ne gibi çöp gibi, temizlik ihalesi yapılıyor. Ama bu ihale bugün yapılıyor yarın başlıyor diye bir şey söz konusu değildir. İhalenin teknik şartnamesinin hazırlanma süreci vardır. Daha sonra ihalenin şartnamesinin kamu ihale kurumuna gönderilerek ihale günü alınması süreci var. İhale günü alınmasıyla beraber birde bunun ilanı var. Bu ilandan sonra ihalenin yapılması ve ihaleyi bittikten sonra da 10 günlük bir itiraz süresi var. Yani önce kuruma itiraz, ondan sonrada kamu ihale kurumuna itiraz. Özellikle büyük çaplardaki işlemlerde, bu işi alamayan firmaların kamu ihale kuruluna itiraz ettiğini görüyoruz ve bunu yaşıyoruz. Ama bir takım işler sürekli ve devam eden işlerdir. İşte tıpkı temizlikte olduğu gibi kamu ihale kurumunun ihaleyi onaylamasına kadar geçen ara boşluk süreyi de, pazarlık usulü firmaları davet ederek onlarla pazarlık yaparak geçiriyoruz. Yasada zorunluluk yok ama Süleymanpaşa Belediyesi etik prensip olarak, son ihalede en düşük 3 fiyatı veren firmayı davet etme usulünü benimsemiştir” diye konuştu.

Zaman zaman farklı çalışmalar gerçekleştirdiklerini de ifade eden Başkan Eşkinat, “İşte sağdan soldan duyuyorum ‘Yollarımız bozuk bunun şimdi sırası mıydı’. Yolların bütçesi ayrı bir bütçe, sosyal, kültürel ve sanatsal işlerin bütçesi ayrı bir bütçedir. Bütçeler her yıl belediye meclisine sunulur ve belediye meclisi tarafından onaylanır. Bir birimin bütçesinin bir diğer birime aktarılması süreci de meclisin iradesine bağlıdır” şeklinde açıklamada bulundu.

“Burası iyi bir çocuk belediyesidir”

Başkan Eşkinat basın mensuplarına yaptığı açıklamasının devamında, “Dikkatinizi çekmiştir. Burası iyi bir çocuk belediyesidir. UNİCEF’inde 14 tane belirlediği Türkiye’deki çocuk dostu belediyelerden bir tanesi de Süleymanpaşa’dır. Biz istiyoruz ki çocuklarımız iyi koşullarda dünyaya gelsinler. Sağlıklı ortamlarda büyüsünler. Bu nedenle önümüzdeki Mayıs ayından itibaren başlayacak başka bir sürece gireceğiz. Süleymanpaşa’nın bir vizyon planı çalışmasını başlatacağız. Bunu burada yaşayan kanaat önderleriyle beraber yapacağız. Bunun adımları olarak, daha önce her ay düzenli olarak muhtarlara yaptığımız çalışmaların dışında, geçtiğimiz hafta bütün meslek odalarıyla beraber, akademik ve esnaf odalarıyla beraber, bir sabah kahvaltısı yaptık. Bundan sonrada aylık toplantılar yapmaya ve şehrin gündemini bu platformda tartışmaya karar verdik” şeklinde konuştu.



“Dernek kampüsünü programımıza geçirmeyi planladık”

Örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin demokrasiye ciddi bir ket vurduğunu da dile getiren Başkan Eşkinat açıklamasını şöyle noktaladı:

“Vatandaşlarımızın kendi ilgi alanlarında, dernek kurmaları ekonomik nedenlerle mümkün olmamaktadır. Örnek verecek olursak, 20 kişini kalem koleksiyonu yaptığını ve bu kalem koleksiyonu yapanların bir dernek kurmak istediklerini varsayarsak, bunlar bir binaya ve kira ödemeye işte elektriği, suyu, telefonu, personeli derken 20 kişinin altından kalkamayacağı bir durumun olduğunu görüyoruz ve vatandaşlarımızın, yani farklı siyasi görüşlerde, farklı kökenlerden ama ortak ilgi alanı olan vatandaşlarımızın bu sivilleşme adımını atamadığını görüyoruz. Bu nedenle önümüzdeki süreçte planladığımız bir dernek kampüsünü programımıza geçirmeyi planladık. Sistem post kutusu üzerinden çalışıyor. Dernekleşmenin önünü açan, örgütlenmenin önünü açan bir sürece yerel yönetim olarak girmeyi planlıyoruz.”
Kaynak: İHA