Uyuşturucuyla Etkin Mücadele Sonuç Veriyor

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kaldırım: 'Bizim 2016'da yakaladığımız eroin miktarı 12,7 ton. Bu da tüm AB'de yakalanan miktarın 1,5 katı. Ecstasyde de Avrupa'nın yüzde 60'ını yakalıyoruz. Bu da demek oluyor ki Türkiye hem bir hedef ülke, hem de geçiş ülkesi' 'Aynı zamanda şunu gösteriyor, gerçekten kurumlarımız bu konuda mücadelede son derece etkin ve verimli çalışmalar yapıyorlar'

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Çetin Oktay Kaldırım, 'Bizim 2016'da yakaladığımız eroin miktarı 12,7 ton. Bu da tüm AB'de yakalanan miktarın 1,5 katı. Ecstasyde de Avrupa'nın yüzde 60'ını yakalıyoruz. Bu da demek oluyor ki Türkiye hem bir hedef ülke, hem de geçiş ülkesi. Aynı zamanda şunu gösteriyor gerçekten kurumlarımız bu konuda mücadelede son derece etkin ve verimli çalışmalar yapıyorlar.' dedi.

Kaldırım, kentteki bir otelde düzenlenen 'Uyuşturucu ile mücadelede merkezdeki çalışmaların yerele yaygınlaştırılması ve iller arası bilgi paylaşımı' toplantısında yaptığı konuşmada, uyuşturucunun 21. yüzyılın en önemli sorunlarından biri olduğuna dikkati çekti.

Sorunla mücadelenin çok önemli olduğunu ve bu nedenle bütün kurumların uluslararası düzeyde iş birliği yapması gerektiğini vurgulayan Kaldırım, sivil toplum örgütlerinin de bu sürece destek vermesini istedi.

Kaldırım, Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadelede çok etkin bir çalışma ortaya koyduğunu ve son yıllarda bunun sonuçlarının somut olarak görüldüğünü belirterek şöyle devam etti:

'Son 1 yıl içinde yakalanan kişi sayısında 5,8 artış, müdahale edilen olay sayısında da 11,81'lik bir artış görülüyor. Bu önemli bir rakam. 2016 Dünya Uyuşturucu Raporu'na baktığımız zaman Avrupa bütün dünyada yakalanan ecstasynin yüzde 38'ini yakalamış. Biz de Avrupa'da birinciyiz. Bu alanda gerçekten çok iyiyiz. Etkin ve yerinde müdahaleler yapıyoruz. Yine aynı rapora baktığımız zaman bizim 2016'da yakaladığımız eroin miktarı 12,7 ton. Bu da tüm AB'de yakalanan miktarın 1,5 katı. Ecstasyde de Avrupa'nın yüzde 60'ını yakalıyoruz. Bu da demek oluyor ki Türkiye hem bir hedef ülke, hem de geçiş ülkesi. Aynı zamanda şunu gösteriyor gerçekten kurumlarımız bu konuda mücadelede son derece etkin ve verimli çalışmalar yapıyorlar.'

Kaldırım, bu konuda etkin mücadele yapan polis, jandarma, sahil güvenlik ve gümrük teşkilatlarını tebrik etti.

- 'Narkotim ekiplerinin tüm illere yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz'

Vali Özdemir Çakacak da Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadelede uluslararası alanda kendini kanıtladığını ifade ederek İçel'de de aynı mücadelenin üst düzeyde yürütüldüğünü, sokak satıcılarına yönelik operasyonlarda son aylarda 200'e yakın kişinin tutuklandığını bildirdi.

Bu mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini bildiren Çakacak, uyuşturucunun terörün önemli finans kaynaklarından olduğunu, her ikisinin de aynı çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatma Meriç Yılmaz ise uyuşturucu bağımlılığının ülkelerin bugününü değil yarınlarını da etkilediğine işaret ederek bu sorunla mücadelede çok etkin olunması gerektiğini anlattı.

Uyuşturucu bağımlılığının kişinin ailesi, arkadaş çevresini ve tüm toplumu etkilediğini söyleyen Yılmaz, 'Arzın engellenmesi için 29 ildeki narkotim ekiplerinin tüm illere yaygınlaştırılması hedefi devam ediyor. Taleple mücadele tarafında ise 10 olan tedavi merkezleri sayısını bugün 89'a çıkartmış bulunmaktayız. Bu sayıyı da giderek artırıyoruz.' dedi.

Açılış konuşmalarının ardından toplantı, katılımcıların sunumlarıyla devam etti.
Kaynak: AA