Türkiye-Özbekistan Diplomatik İlişkilerinin 25. Yılı

Türkiye ile Özbekistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 25. yılı Taşkent'te düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen tarafından verilen resepsiyona Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve diğer Özbek yetkililer katıldı.

Büyükelçisi Şen'in resepsiyon girişinde karşıladığı Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov, öncelikle, 'Anadolu Ajansı gözünden Türkiye-Özbekistan diplomatik ilişkilerinin 25. yılı' konulu fotoğraf sergisini gezdi.

Türkiye ve Özbekistan milli marşlarının çalınmasıyla başlayan resepsiyonda Özbekçe bir konuşma yapan Büyükelçi Şen, Türkiye'nin bağımsızlığını kazanan Özbekistan'ı tanıyan ilk ülke olduğunu kaydederek, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin, 4 Mart 1992'de imzalanan protokol ile resmen tesis edildiğini belirtti.

Türkiye'nin Özbekistan'ı tanıyan ilk ülke olmasının bir rastlantı olmadığını, bu durumun, yüzyılı aşan hasretleri sona eren iki halk arasındaki ebedi kardeşliğin doğal tezahürü olduğunu vurgulayan Şen, 'Özbek halkının bağımsızlığını kazanmasıyla, biz Türklerin ata yurdumuz olarak gördüğü bu topraklarda bir kardeş halkın bayrağının yeniden yükselmesiyle, bir tarih sayfası kapanmış, parlak ve aydınlık yeni bir dönem açılmıştır.' diye konuştu.

Aynı kökten gelen, ortak bir tarihi, medeniyeti ve manevi mirası paylaşan halklar arasındaki bağların güçlendirilmesi, ilişkilerin geliştirilmesi uğuruna bugüne kadar sarf edilen emeğin karşılıklı menfaatlere hizmet gayesinin ötesinde, üstlenilen tarihi misyonun da bir ifadesi olduğunu kaydeden Şen, iki ülke halklarının geçmişte en sıkıntılı dönemlerde dahi birbirlerine destek olmaktan geri kalmadığını, Türkiye'nin kurtuluş mücadelesi verdiği 1920'li yıllarda Buhara'dan gelen yardımların bugün de minnetle anıldığını belirtti.

Şen, Türkiye'nin bağımsızlığının ilk günlerinden itibaren Özbekistan'ın milli devletine ve ekonomisine destek olabilmek için imkanlarını seferber ettiğini, iki tarafın da çabalarıyla ilişkilerin bağımsızlık sonrasında da hızla geliştiğini belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin 1996 yılında iki ülke arasında imzalanan Ebedi Dostluk ve İşbirliği Anlaşması ile taçlandırıldığını vurguladı. Şen, gelecek dönemde işbirliği çalışmalarını şevk ve azimle sürdürmeye kararlı olduklarını, iki halk arasındaki yakınlık ve içtenlikle yoğrulan kardeşlik hissiyatının ikili ilişkilerin her koşuldaki teminatı olarak korunacağını ve gelecek nesillere emanet edileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kasım ayında Özbekistan'a düzenlediği ziyaret sırasında yaptığı görüşmelerde tazelenen güçlü siyasi irade ile ilişkilerde yeni bir dönemin başladığını ifade eden Şen, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ve yeni Özbek hükümetinin de bu ilişkilerin geleceğine aynı ruh ve heyecanla yaklaştığını görmenin umut verici olduğunu vurguladı.

Şen, 2017 yılında bu yeni dönemin temellerini başta ekonomi olmak üzere her alanda en sağlam şekilde atmak yolunda çalışmalarını hızla sürdürdüklerini ifade ederek, geçmişte elde edilen başarılardan ve bazen kaçırılan fırsatlardan ders çıkararak geleceğe birlikte, daha büyük güven ve özgüvenle baktıklarını vurguladı. Şen, 'Türkiye ve Özbekistan'ın dayanışması ve işbirliği bölgelerindeki refaha ve istikrara, aynı zamanda uluslararası barışa da önemli katkılar sağlamaya devam edecektir.' diye konuştu.

- Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov

Başbakan Abdulla Aripov da, resepsiyonda yaptığı konuşmasında, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in adına Özbekistan-Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yılını kutladı.

Aripov, Türkiye'nin Özbekistan'ın bağımsızlığını Aralık 1991'de tanıdığını, Mart 1992'de ise diplomatik ilişkilerin tesis edilmesine ilişkin protokolün imzalandığını, nisan ayında da Türkiye'nin Taşkent'te büyükelçilik açtığını memnuniyetle gördüklerini kaydederek, geçen 25 yıl boyunca iki ülke üst düzey yöneticileri arasında 15 kez görüşme yapıldığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kasım ayında Özbekistan'a yaptığı ziyaret sırasında Şavkat Mirziyoyev ile yaptığı görüşmelerin sonucu olarak Özbekistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfanın açıldığını dile getiren Aripov, bunun sonucu olarak 26 Şubat-2 Mart tarihlerinde Özbekistan hükümeti üyeleri ve iş adamlarından oluşan bir heyeti Erdoğan'ın bizzat kabul etmesinin ve Özbek heyetine verilen önemin sevindirici olduğunu kaydetti.

Aripov, Türkiye'yi yüksek siyasi, ekonomik ve kültürel salahiyete sahip bir ülke olarak gördüklerini ifade ederek, Özbekistan ve Türkiye ilişkilerinde henüz yeni yönleri keşfedilmeyen çok sayıda imkanların olduğunu derinden hissettiklerini belirtti.

Özbekistan hükümetinin, uzun yıllardan beri sınanan ikili ilişkilerin sonucunda ekonomi, üretim, inşaat, hizmetler ve diğer alanlarda karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin yeni yönlerinin geliştirilmesine hazır olduğunu vurgulayan Aripov, 'Özbeklerde 'uğurlu gelsin' diye bir deyim var, Şen'in Özbekistan'da büyükelçi olarak göreve başlamasından sonra ikili ilişkilerde gelişme ve ilerleme görüldü. Şen'in göreve başlamasıyla ilişkilerimiz yeni zirvelere çıkacaktır diye umut ediyoruz.' şeklinde konuştu.

Resepsiyona, Özbek yetkililerin ve Taşkent'te görev yapan yabancı diplomatik misyon temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katılırken, Türk mutfağından ikramlar yapıldı.

Kaynak: AA