Türkiye-Mısır Ticari İlişkileri

Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacminin 2020 yılına kadar 10 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor.

Türk-Mısır İşadamları Derneği (TÜMİAD) Başkanı Atilla Ataseven, Mısır ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 4 ila 5 milyar dolar arasında değiştiğini ve bunu 2020 yılından önce 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Ataseven, Mısırlıların Türk malları ve kültürüne ilgi duyduklarını, bunun da ticaret hacminin artmasına olumlu yansıdığını ifade etti.

Mısır’da 2 milyar dolar civarında Türk yatırımı bulunduğunu hatırlatan Ataseven, “Mısır’a yatırım yapmayı hedefleyen yeni firmalar fizibilite çalışması yaparken, Mısır’da var olan firmalar da son dönemde yatırımları artırmayı hedefliyor.” dedi.

Mısır ve Türkiye ticaret odalarının 2016 yılında karşılıklı ziyaretlerinin planlandığını ve bazılarının gerçekleştiğini belirten Ataseven, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ziyaretlerin ertelendiğini, 2017 yılında karşılıklı ziyaretler konusunda tekrar bir hareketlenmenin başladığını aktardı.

Kahire’de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile bir toplantı yaptıklarını söyleyen Ataseven, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki haziran ayında Türk-Mısır İş Konseyi olarak İstanbul’da geniş katılımlı bir toplantı yapmayı planlıyoruz. Eylül ayında ise biz dernek olarak başka bir toplantının hazırlığı içindeyiz. Devalüasyondan sonra Mısır’da ithalat zorlaştı. Haliyle yerel imalata ağırlık verme mecburiyeti ortaya çıktı. İthal edilen ürünlerin imkanlar dahilinde bir kısmının Mısır’da üretilmesi için bize ciddi talepler gelmeye başladı. Ayrıca Mısır’daki Türk firmaları katma değerli mal gönderebiliyorlar. Amerika’ya kotasız ihracat imkanı da sağlanıyor. Mısır’dan Afrika ve diğer Arap ülkelerine gümrüksüz satış yapma imkanı da var.”

Mısır’ın yeni yatırım kanunuyla yabancı yatırımcılara daha fazla teşvik sağlamayı planladığına dikkat çeken Ataseven, Mısır'da işçilik ve enerjinin Türkiye’ye göre çok daha ucuz olduğunu kaydetti.

- İhracata yüzde 4 teşvik

Mısır’ın ihracata verdiği teşvike de değinen Ataseven, “Devlet burada ihracata yüzde 4 teşvik veriyor. Bazı firmalar bu orana talip olarak ihracat yapıyor. Türk iş adamları Mısır’da kendileri veya Mısırlı ortaklarıyla birlikte yatırım yapabilirler. İki seçenek de mümkündür.” diye konuştu.

Vize uygulamasının ciddi bir sorun olduğunu ve uzun sürdüğünü hatırlatan Ataseven, bu konudaki şikayetleri hem Mısır ve hem de Türk makamlarına ilettiklerini dile getirdi.

- Mısırlı iş adamları vize uygulamasından şikayetçi

Mısırlı işadamlarının Türkiye vizesi almakta zorlandığını kaydeden Ataseven, “Şu anda vizeler ciddi bir engel. Mısırlı iş adamları Çin ve Schengen vizelerini Türkiye vizesinden çok daha kolay aldıklarını söylüyorlar. Eğer 2023’e kadar 500 milyar dolar ihracat gibi bir hedefimiz varsa vizelerle ilgili politikayı kesinlikle gözden geçirmemiz lazım. Tekrar ifade ederek altını çizmek isterim ki, Mısır katma değerli mal satabileceğimiz ülkeler arasında çok önemli bir yerde.” ifadelerini kullandı.

- RO-RO seferlerinin tekrar başlaması temennisiTürkiye ve Mısır arasında RO-RO seferlerinin tekrar başlatılmasının önemine değinen Ataseven, şunları kaydetti:

“Suriye’deki çatışmalar nedeniyle iki Türk ve Mısır şirketi arasında imzalanan protokolle seferler başlatılmıştı. Ancak Mısır tarafının arz-talep dengesini tam oluşturamadığı için bundan fazla bir gelir elde edemediler ve bu işten vazgeçtiler. RO-RO seferlerinin tekrar başlatılması son derece önemli. Seferler tekrar başlatılırsa memnun olur ve haliyle bundan keyif alırız. Mısırla akrabalık ve dostluk ilişkilerimiz çok güçlü. Bu seferler iki halkı daha da yakınlaştırır. Bu dönemde iki halkın birbirine daha fazla yakınlaşmaya ihtiyacı var.”

El-Ezher Üniversitesinde eğitim görmek için doksanlı yıllarda Mısır’a gelen ve sonrasında iş hayatına atılan Türklerin öncülüğünde kurulan Türk-Mısır İşadamları Derneği (TÜMİAD), doksanlı yılların sonlarından beri Mısır’da aktif faaliyet gösteriyor.
Kaynak: AA