Türkiye'deki Avcıların 10'Da 1'İ İstanbul'da

Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMP 1. Bölge Müdürü Demirel: 'AVBİS verilerine göre Türkiye'de 239 bin 986 avcı kayıtlı, bunlardan 22 bin 94'ü de İstanbul'da bulunuyor. Bu avcılardan Türkiye genelinde 145 bin 259'u, İstanbul'da ise 10 bin 682'si avlanma izin kartı alarak, ava çıkıyor' 'Geçen sezon İstanbul'da yasaya aykırı şekilde avlanan 490 avcıya, toplam 324 bin 467 lira para cezası kestik'

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 1. Bölge Müdürü Osman Demirel, Türkiye'de 239 bin 986 avcı kayıtlı olduğunu, bunlardan 22 bin 94'ünün de İstanbul'da bulunduğunu belirtti.

Demirel, AA muhabirine yaban hayatının korunmasına yönelik çalışmalar konusunda bilgi verdi.

Yaban hayatının korunması için çeşitli alanlarda programlar yürüttüklerine işaret eden Demirel, bu kapsamda avcıların bilinçlenmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle geçen yıl 673 avcı eğitim kursu açıldığını anlatan Demirel, bu kurslarda 16 bin 241 kişinin sertifika almaya hak kazandığını belirtti.

Demirel, avcı eğitimine katılmanın avcılık yapabilmenin temel kuralı olduğunu vurgulayarak, 'Avcılık yapabilmek için avcılık belgesine sahip olmak gerekiyor. Avcılık belgesi almaya hak kazanabilmek için de ilk şart, avcı eğitim kursuna katılarak sertifika almak. Dolayısıyla biz tüm avcıları belli bir eğitimden geçirerek, bilinçli avcılık tabanı oluşturuyoruz ve tabiatın korunmasına bir anlamda katkı sağlıyoruz.' dedi.

- 'Yaban hayatı daha etkin korunmaya başlandı'

Av Yönetim Bilgi Sistemi (AVBİS) verilerine göre, Türkiye'de 239 bin 986 kayıtlı avcı olduğunu, bunlardan 22 bin 94'ünün İstanbul'da bulunduğunu aktaran Demirel, ülke genelinde 145 bin 259, İstanbul'da ise 10 bin 682 avcının avlanma izin kartı alarak, ava çıktığını dile getirdi.

Türkiye genelinde avlanma izin kartı satışı ile 12 milyon 45 bin 765 lira gelir elde edildiğini, İstanbul'da ise bu rakamın 1 milyon 122 bin 590 lira olduğunu anlatan Demirel, elde edilen gelirlerin tümünün yaban hayatının korunması için harcandığını kaydetti.

Kara avı sezonunun 26 Şubat'ta sona erdiğini anımsatan Demirel, sorumluluk alanlarında 4 bin 802 avcının denetlendiğini, bunlardan 490'ına avcılık belgesi olmadan avlanma, takozsuz otomatik av tüfeği kullanma gibi suçlardan 324 bin 467 lira para cezası kesildiğini ifade etti. Demirel, avcılık yapmak isteyenlerin yasalara uyma zorunluluğu bulunduğunu, aksi takdirde silahlarına el konulduğunu ve para cezasına çarptırıldıklarını hatırlattı.

Osman Demirel, ava açık alanların tümünün planlandığına dikkati çekerek, 'Ülkemizdeki tüm ava açık alanların, devlet avlağı, genel avlak, örnek avlak şeklinde planlamaları yapıldı ve AVBİS dediğimiz Av Yönetim Bilgi Sistemi vasıtasıyla artık tamamen bilgisayar ortamında takip edilecek nitelikte avcılık yaptırılıyor. Her gün hangi avlakta kaç avcının avlanabildiğini, bir avcının o esnada hangi avlakta olduğunu tek tek tespit edebiliyoruz. Çünkü avcı ava gitmeden önce, ertesi gün hangi avlakta av yapmak istiyorsa bununla ilgili sistemden izin belgesi almak zorunda. Avlak sistemiyle, tabiata destek verilmesi anlamına gelen sürdürülebilir av yönetimi faaliyetleriyle, yaban hayatı daha etkin bir şekilde korunmaya başlandı.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA