TÜBA 'Mikrobiyota'ları Mercek Altına Alacak

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar: 'TÜBAGıda Beslenme Grubunca 10 Nisan'da 'TÜBAMikrobiyota ve İnsan Sağlığı Sempozyumu' düzenlecek'

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA-Gıda Beslenme Grubunca 10 Nisan'da 'TÜBA-Mikrobiyota ve İnsan Sağlığı Sempozyumu' düzenleneceğini bildirdi.

Acar, yazılı açıklamasında, vücudun çeşitli bölgelerine yerleşen bakterilere, 'o bölgenin florası', yeni adıyla 'mikrobiyotası' denildiğini belirtti. Mikrobiyotalardaki bozulmaların kanser, diyabet gibi kronik hastalıkların oluşumunda önemli rol oynadığına dikkati çeken Acar, insan vücut ağırlığının yaklaşık 2 kilogramının bağırsaklarda yaşayan mikrobiyotalardan oluştuğunu vurguladı.

Birçok hastalıkla ilişkili olan mikrobiyotalar için 'sanal organ' terimi kullanıldığını ve son 10 yılda tıp alanında bu konunun önem kazanmaya başladığını kaydeden Acar, Türkiye'deki farkındalığı artırmak için sempozyum düzenlemeye karar verdiklerini kaydetti.

Acar, mikrobiyota hakkında gelişen tedavi imkanlarının toplum sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek, TÜBA-Mikrobiyota ve İnsan Sağlığı Sempozyumu ile bilim insanlarının bu konuyu tüm yönleriyle ele alacağını ve neler yapılabileceğini tartışacaklarını aktardı.

Sempozyumda mikrobiyotanın beslenme, diyet, gıda katkı maddeleri, yaşlanma, uzun yaşam, kanser ve diyabetle ilişkisini ortaya koyacak sunumların gerçekleştirileceğine değinen Acar, etkinlik sonunda hazırlanacak raporun, tüm paydaş ve ilgililerle paylaşılacağını da belirtti.

TÜBA-Mikrobiyota ve İnsan Sağlığı Sempozyumu, 10 Nisan'da The Green Park Hotel Ankara'da gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA