'O Gece Bize Emir Veren Amirim Teröristmiş'

İzmir'de FETÖ/PDY'nin darbe girişimine ilişkin 270 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi Sanık Kukul: 'Darbe girişiminde bulunan askerler tarafından kullanılmış olabilirim. Vatan, millet, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı bir askerken, bugün vatan haini olmadığımı kanıtlayan biri olarak derin üzüntü içerisindeyim. Maalesef o gece bize emir veren amirim teröristmiş, haberim yokmuş. Terörist olan komutan tarafından kullanıldım'

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 270 kişinin yargılandığı davaya ilişkin duruşmada, tutuklu sanık eski Amfibi Deniz Piyade Tugayı Komutanlığı Lojistik Şube Müdürü Binbaşı Savaş Kukul, tutuklu sanık Ekrem Tekin ile tutuksuz sanık Emre Bilgin savunma yaptı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın görülmesine devam edildi.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuklu sanık Kukul, iddianamede yer alan 'Tümamiraller Aydın Şirin ile Hasan Nihat Doğan'ı derdest ederek Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığına götüren sanıklarla ortak hareket ettiği, Kukul'un darbeye teşebbüs olayında etkin olarak rol aldığı' suçlamalarına ilişkin savunma yaptı.

Bilgisinin olmadığı darbe girişimine bilerek ve isteyerek destek verecek bir eylemde bulunmadığını ileri süren Kukul, tutuklu sanık eski Amfibi Deniz Piyade Tugayı Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız'ın bazı rütbeli personelle düzenlediği akşam yemeğinin ardından, tutuklu sanık Albay Ramazan Gencer'in odasında oturdukları sırada, 'eski tugay komutanının emriye' silahlarını alarak kırmızı alarm durumuna geçtiklerini belirtti.

Albay Gencer'in, Tümamiral Şirin'i, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen emirle güvenlik maksatlı olarak başka bir yere götüreceğini söylemesinin ardından Şirin'in buna itiraz etmeden araca bindiğini iddia eden sanık Kukul, ancak kendisinin amiralleri Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığına götürüleceğini sonradan öğrendiğini savundu.

- Sanıktan 'Oscarlık oyuncu değilim' savunma

Tümamiraller Şirin ve Doğan'ı komutanlıktaki misafirhaneye bıraktıktan sonra Foça'ya dönüşe geçtikleri sırada, bir arkadaşının TSK'nın yönetime el koyduğu, sıkıyönetim ilan edildiği ve eski Boğaziçi Köprüsü'nün tank ve askerlerce kapatıldığına ilişkin haberleri cep telefonundaki haberleri kendisine aktarmasının ardından olan bitenleri anlamlandırmaya çalıştığını öne süren Kukul, 'Yaptığımız işin darbenin bir parçası olduğunu düşünmedim. Amirallerin güvenliği için görevlendirildiğimizi düşündüm. Halil İbrahim Yıldız'la yapılan görüşmelerin ardından Foça'daki birliğimize dönerek silah ve teçhizatları cephaneliğe bırakarak odama geçtim. Yıldız'ın darbecilerle ortak hareket ettiği söylendi. Oscarlık bir oyuncu değilim, darbeden haberim olsaydı bunu belli ederdim.' ifadelerini kullandı.

- 'Terörist olan komutan tarafından kullanıldım'

Amirlerinin emirlerine uymak zorunda olduğunu, o gece de öyle hareket ettiğini iddia eden sanık Kukul, 'Genelkurmay Başkanlığı'ndan geldiği söylenen emri kimse sorgulayamazdı, amiraller bile bunun hukuka aykırı olduğunu anlamazken bir binbaşı olarak kendisinin anlamasının da söz konusu olmadığını' savundu.

Sanık Kukul, savunmasında şunları anlattı:

'Darbeci olsaydım emrim altındakilere talimatlar verirdim. Darbe girişiminde bulunan askerler tarafından kullanılmış olabilirim. Vatan, millet, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı bir askerken, bugün vatan haini olmadığımı kanıtlayan biri olarak derin üzüntü içerisindeyim. Maalesef o gece bize emir veren amirim teröristmiş, haberim yokmuş. Terörist olan komutan tarafından kullanıldım. Darbe girişiminin başarısız olması en büyük tesellimdir. Tahliyemi istiyorum.'

Tutuklu sanık uzman çavuş Erdem Tekin, iddianamede hakkındaki suçlamaları reddederek tahliye talebinde bulundu.

Tutuksuz sanık meslekten ihraç edilen astsubay Emre Bilgin de Tümamiral Şirin'in derdest edilmesine ilişkin suçlamaları kabul etmediğini savunarak, 'Hain darbe girişimine alet edildik, kullanıldık. Bizi oyuna getirdiler. Asla darbeye destek vermedim.' dedi.

Bilgin, cep telefonununda 'ByLock' tespit edilmesine ilişkin olarak ise böyle bir programı telefonuna yüklemediğini ve kullanmadığını iddia etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Tekin ile öğleden önceki oturumda savunma yapan uzman çavuş Erdem Çayır'ın tahliye edilmesine, tutuksuz sanık Bilgin'in ise tutuklanmasına karar vererek duruşmaya yarına kadar ara verdi.

- İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in 'birinci' şüpheli olduğu 267 sanığa 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya ilave edilmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Yargılananlar arasında tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen, 'Yurtta Sulh Konseyi'nce Manisa ve İzmir'de sözde 'sıkıyönetim komutanı' ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.

Kaynak: AA