Muhtarlar, Nitratlı Gübre Konusunda Bilgilendirildi

Ordu’nun Fatsa ilçesinde nitratlı gübrelerin kullandırılmasında dikkat edilecek hususlar, bayilerin, çiftçilerin, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ve muhtarların yapması gerekenler hakkında bilgi verildi.

Muhtarlar, Nitratlı Gübre Konusunda Bilgilendirildi
Tarımda kullanılan nitratlı gübrelerin 2016 yılında satışının yasaklanmasının ardından, 2017 tarımsal üretim döneminde nitratlı gübrelerin satışı ve tarımda kullanımına ilişkin yeni yürürlüğe konulan uygulamalar hakkında Fatsa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından muhtar ve azalara yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Fatsa İlçe Halk Kütüphanesi konferans salonunda gerçekleşen toplantıya Fatsa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Ayaz, Fatsa Muhtarlar Derneği Başkanı Naci Kızılkaya ve mahalle muhtarları katıldılar.

Toplantıda açıklamalarda bulunan Erkan Ayaz, “2016 tarihinden itibaren terörle mücadele kapsamında, ülke genelinde nitratlı gübrelerin satılması, dağıtılması, sevkiyatı ve kullanılması yasaklanmıştı. Valilik makamından alınan olur neticesinde muhtar ve azalara, üreticilerimizin nitratlı gübreleri tarımsal arazilerine atmaları sırasında kontrol yetkisi verildi.

Bu sayede üreticilerimizin gübre atmaları daha kısa sürede gerçekleşmiş olacak. Çiftçilerimiz kontrol dışı gübre atamayacaktır. Çiftçilerimiz öncelikle İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlüğüne başvurarak Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS)’a kayıt yaptıracak. Kaydını tamamlayan çiftçiye Tarımsal Bilgi Sistemi (TBS) üzerinden 4 nüsha halinde Gübre Takip Reçetesi oluşturulup verilecek, 1 nüshası İlçe Tarım Müdürlüğünde, 1 nüshası bayide, 2 nüshası çiftçide kalacak (çiftçi, gübre araziye uygulandıktan sonra kendindeki 1 nüshayı İlçe Tarım Müdürlüğüne teslim edecek. Çiftçi, reçetesi ile bayiden gübresini alacak. Gübreyi tarlasına/bahçesine atmadan önce Muhtar veya azalara haber vererek uygulamasını gerçekleştirecek” dedi.

Kaynak: İHA