Koyunlar İlaçlı Suyla Parazitlerden Kurtulacak

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı desteğiyle, küçükbaş hayvanların parazitlerden temizlenmesi için ilaçlı suda yıkanarak sağlıklı şekilde yaşamalarını sağlamak amacıyla yürütülen 'Mobil Koyun Banyoluğu Pilot Uygulama ve Prototip Geliştirme Projesi'nde sona gelindi DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Demir: 'Banyo sonrasında hayvanlar parazitten temizlendikleri gibi, kısmen yapağıları da pislikten arınmış ve ekonomiye kazandırılmış olacak'.

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı desteğiyle bölge illerindeki küçükbaş hayvanların parazitlerden temizlenmesi için ilaçlı suda yıkanarak sağlıklı şekilde yaşamalarını sağlamak amacıyla yürütülen 'Mobil Koyun Banyoluğu Pilot Uygulama ve Prototip Geliştirme Projesi'nin tamamlanma aşamasına geldiği bildirildi.

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, yaptığı yazılı açıklamada, bölge illerindeki küçükbaş hayvanların sağlıklı şekilde yaşamalarını sağlamak amacıyla prototipi yapılan mobil koyun banyoluğu projesinde sona gelindiğini anlatarak, projenin önümüzdeki günlerde tamamlanarak, bölgedeki küçükbaş hayvancılığın hizmetine sunulacağını aktardı.

Hayvancılıkta dış parazitlerden kurtulmanın kolay yolunun hayvanlara ilaçlı banyo yaptırmaktan geçtiğini ifade eden Demir şöyle devam etti:

'Amacımız, hayvanların verimliliğini artırmaktır. İdaremizin 'Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi Projesi' kapsamında yer alan 'Mobil Koyun Banyoluğu Pilot Uygulama ve Prototip Geliştirme Projesi'yle, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü hocaları işbirliği içerisinde mobil banyoluk yaptırmayı planladık. Önümüzdeki 15 gün içinde belirlenen değişiklikler tamamlanarak seri üretime geçilmiş olacak. Mobil banyoluk, uzunluğu 9 metre, genişliği 240 santimetre, derinliği 1.30 metre olan ve içi ilaçlı suyla doldurulan havuzdan oluşmaktadır. Hayvanların banyoluğa giriş ve çıkışları rampalarla sağlanmakta ve koyunların toplanacağı bölmeler bulunmaktadır. Banyo sonrasında hayvanlar parazitten temizlendikleri gibi, kısmen yapağıları da pislikten arınmış ve ekonomiye kazandırılmış olacak.'

Demir, prototip çalışmasının tamamlanması sonrası seri şekilde üretilecek mobil banyolukların bölgedeki illere dağıtılacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA