Interpol'den 4 Kuzey Koreli'ye Tutuklama Kararı

Interpol, Kuzey Kore liderinin üvey kardeşi Kim Jong-Nam’ın ölümüyle bağlantılı olabileceği belirtilen 4 Kuzey Koreli için tutuklama kararı çıkardı.

Interpol, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un üvey kardeşi Kim Jong-Nam’ın ölümüyle bağlantısı bulunduğu gerekçesiyle Malezyalı yetkililer tarafından aranan 4 Kuzey Koreli hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkardı. 7 Kuzey Koreli zanlının arandığı belirtilirken, arananlardan 4’ünün olay günü Malezya’dan ayrıldığı aktarıldı. Emniyet Müdürü Khalid Ebubekir, zanlıların Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’a kaçtığını, diğer üçünün ise Kuala Lumpur’daki Kuzey Kore Büyükelçiliğinde saklandığını belirtti.

Khalid Ebubekir, olay günü havalimanında bulunan ancak daha sonra havalimanından ayrılan 4 Kuzey Koreli için kırmızı bülten alındığını sözlerine ekleyerek, “Onları Interpol aracılığıyla bulmayı umuyoruz” dedi.

Haklarında uluslararası arama kararı çıkarılan Kuzey Korelilerin yaşları 32 il 56 arasında değişen Hong Song Hak, Ri Ji Hyon, O Jong Gil, Ri Jae Nam olduğu ifade edildi.

Kuzey Kore liderinin üvey kardeşi, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur Havalimanı’nda 13 Şubat’ta zehirlenmişti. Kim Jong-Nam’ın VX adı verilen sinir gazı ile zehirlenerek öldürüldüğü aktarılmış, bir Endonezyalı ve bir Vietnamlı iki kadın gözaltına alınmıştı. Güney Kore, Kuzey Kore liderinin ölümüyle ilgili olarak Pyongyang hükümetini sorumlu tutarken, Kuzey Kore bu iddiaları yalanlamıştı. Malezya, Kim Jon-Nam’ın parmak izi ve DNA’sının çocuklarından alınan örneklerle eşleştiğini duyurdu. Yaşanan olayın ardından Malezya ve Kuzey Kore, iki ülke arasındaki gerilimin artmasıyla elçilerini geri çağırdı.
Kaynak: İHA