Güney Anadolu Savunma Havacilik Ve Uzay Sistemleri Yerlileştirme Zirvesi

Türk savunma havacılık ve uzay sanayinin, devletin stratejisi olarak kabul edilen yerlileşme ve millileşme sürecine, Güney Anadolu Bölgesi Kümelenmesine dahil 10 il olarak, katkı sağlamak amacıyla, Gaziantep’te, 21-22 Mart 2017 tarihlerinde, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın katılımlarıyla, “Güney Anadolu Savunma, Havacılık ve Uzay Sistemleri Yerlileştirme Zirvesi” gerçekleştirilecek.

Güney Anadolu Savunma Havacilik Ve Uzay Sistemleri Yerlileştirme Zirvesi
Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ana desteğinde, Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD), Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Derneği (TÜDEP) koordinasyon ve organizasyonunda gerçekleşecek zirve, beraberinde, ana yüklenici firmaların ürün ve alt sistem parçalarının da sergilendiği bir mini fuar çalışması ile yapılacak.

Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM), yapılacak olan zirve saat 9.00’da açılış konuşmalarıyla başlayacak.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Gaziantep Valisi, Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu açılış konuşması yapacak.

Zirve’de daha sonra, Savunma Sanayi Müsteşarlığı sunumu, MKEK, ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN, STM, TEI, THY TEKNİK, Aspilsan ve FNSS firmalarının genel müdürleri, daire başkanları, satın alma ve tedarik sorumluları sunum yapacak.

Program kapsamında, zirvenin birinci günü saat 13.00- 18.00, ikinci gün saat 10.00- 17.00 arası ilgili kurum stantlarında, talep eden firmalarla, tedarik amaçlı olarak, kurum uzmanlarıyla, ikili görüşmeler yapılacak.

Zirveye, Gaziantep’in yanı sıra Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, İçel, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinden sanayiciler de katılacak.

Ülkemizde, Savunma, Havacılık, Uzay Sistemleri ile Türk Hava Yollarının ve sivil uçakların yedek parça, sarf malzemesi gibi ihtiyaçları için her yıl halen, milyarlarca dolarlık ithalat yapılıyor.

Bunun yanı sıra, stratejik sektörler olarak kabul edilen savunma ve uzay sanayiinin gerek askeri ve gerekse sivil havacılıkta halen daha yüzlerce milli proje, başlangıç ya da hazırlık aşamasında. Bu sektörlerde on binlerce farklı kalemde, milyonlarca adet teknolojik parça ve alt sistem tedarikine ihtiyaç duyuluyor.

Hükümet hedefleri arasında yer alan, orta menzil yerli yolcu uçağı projesi için, asgari 5 binin üzerinde, yeni ve yerli tedarikçi firma gerekiyor.

Yapılacak bu çalışma ile Gaziantep ve diğer illerdeki bölge sanayicisinin savunma, havacılık konularında, bu projelerde çok daha etkin yer alabilmesi ve bunların tedarik süreçleri hakkında teknik olarak da, tedarik sistemleri işleyişi olarak da, detaylı bilgilendirilmeleri, sürece katılımları ve Güney Anadolu bölgesinin de, bir Ar-Ge, teknolojik cazibe ve üretim merkezine dönüşümü konusunda desteklenmesi amaçlanıyor.

Zirveyle ayrıca, Türk Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayinin, tasarım ve Ar-Ge’den üretim ve ihracata, milli ihtiyaçlarımızın yanında çağın ve teknolojinin gereklerine uygun, küresel pazarlarda rekabet edebilir seviyede, ileri teknoloji ve yüksek kaliteye odaklı, orijinal tasarım ve üretim yapabilen işletmelerin sayılarının artırılması da, ek bir kazanım unsuru olarak hedefleniyor.

Bütün çalışmalar neticesinde, gerek savunma sanayinin yerlileşmesi ve millileşmesi, gerekse havacılık ve uzay sistemlerinde, Güney Anadolu Bölgesinde, pozitif bir farkındalık oluşturulması da bekleniyor.
Kaynak: İHA