Geri Dönüşümde Tepebaşı Başarısı

Eskişehir Tepebaşı Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yönetilen atık toplama sistemi sayesinde çarpıcı ve başarılı sonuçlara ulaşıldı.

Geri Dönüşümde Tepebaşı Başarısı
Tepebaşı Belediyesi, özellikle ambalaj atıkları konusunda önemli sonuçlara ulaşırken, bitkisel atık yağ, atık pil ve elektronik atıklar konusunda da örnek olmayı sürdürdü. “Her atık çöp değildir, değerlidir!” sloganıyla devam eden çalışmalarda müdürlükçe mahallelerde, okullarda, iş yerlerinde yapılan bilgilendirmeler Tepebaşı halkının duyarlılığı ile birleşince toplama rakamlarında büyük bir artış gerçekleşti. 2009 yılı başında 2 bin 900 ton olarak gerçekleşen ambalaj atığı toplama miktarı 2016 yılı sonunda 9 bin 500 tona çıkarak, yüzde 328 arttı. Böylece 2009 yılından bu yana Tepebaşı ilçesinde 55 bin 944 ton ambalaj atığı toplanarak, 200 milyon kilovat saat (kwh) elektrik tasarrufu, 66 milyon TL petrol tasarrufu, 21 bin ton ham madde tasarrufu sağlanmış; 650 bin yetişkin ağaç kurtarılmış ve 1,2 milyon ton CO2 oluşumu engellendi.

640 bin litre suyun kirlenmesi engellendi

Öte yandan ambalaj atıklarında olduğu gibi bitkisel atık yağların geri kazanımı uygulamasında da merkezdeki 51 mahallenin tamamı bilgilendirilerek, 260 adet bitkisel atık yağ toplama noktası oluşturuldu. 2010 yılından bu yana Tepebaşı ilçesinde toplam 640 ton bitkisel atık yağ toplanırken, 2010 yılında 33 ton bitkisel atık yağ toplama rakamı 2016 yılı sonunda 175 tona ulaştı. Tepebaşı ilçesinden toplanan bitkisel atık yağ miktarı ile de 640 bin litre suyun kirlenmesi engellendi.

2010 yılından bu yana Tepebaşı ilçesinde toplanan atık pil miktarı ise 13 bin 662 kilograma ulaştı. Tepebaşı’nda 295 noktada atık pil toplama kutusu bulunurken, her yıl okullar arası düzenlenen atık pil toplama kampanyası ile öğrencilerin bilinçlenmesi amaçlanıyor.

Elektronik atıklar çöp değildir

Tepebaşı Belediyesi, atık elektrikli ve elektronik eşyaların diğer atıklardan ayrı toplanmasının sağlanması için hanelere yönelik bir toplama sistemi oluştururken, aynı zamanda bir kurum olarak kendi bünyesinde çıkan atıkların da uygun şekilde geri dönüşüm sistemine dahil olmasını sağlıyor. Vatandaşlar evlerinden çıkan kullanım ömrünü tamamlamış küçük ebatlı atık elektrikli ve elektronik eşyalarını Özdilek Sanat Merkezi, Hizmet Binası, 19 Mayıs Gençlik Merkezi ve Hedef Batıkent Belde Evi’ndeki 4 farklı noktada bulunan kumbaralara atabiliyorlar. Yurttaşlar, kullanım ömrünü tamamlamış büyük ebatlı atıklar için Mavi Masanın 444 44 26 arayarak yardım talep edebiliyorlar.
Kaynak: İHA