FETÖ Sanığına İlk Duruşmada Tahliye

Diyanet İşleri Başkanlığı eski Stratejik Planlama ve Yönetimi Geliştirme Daire Başkanı Erdem'in, 'FETÖ üyesi olmak' suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk celsesinde tahliyesine karar verildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı eski Stratejik Planlama ve Yönetimi Geliştirme Daire Başkanı Gazi Erdem'in, 'Fetullahçı Terör Örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk celsesinde tahliyesine karar verildi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığınca açığa alınan ve hakkında kamu davası açılan Erdem'in yargılanmasına, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

Duruşmada tutuklu sanık Erdem ve avukatı hazır bulundu. İddianamenin okunmasının ardından, sanık Erdem'in savunmasına geçildi.

Sanık Erdem, FETÖ üyesi olduğu yönündeki iddiaları kabul etmeyerek, 15 Temmuz'un ardından açığa alındığını ve ardından emekli olmasına Diyanet İşleri Başkanı tarafından onay verildiğini ileri sürdü. Emekliliğinin ardından, hakkında müfettiş raporu tutulduğunu ve raporda beyanları alınan 9 kişiden sadece birinin aleyhinde konuştuğunu kaydeden Erdem, aleyhinde konuşan Mahmut Türk'ün kendisine husumet besleyebileceği iddiasında bulundu.

Bursa'da vaizlik yaptığı dönemde ev sohbetlerine katıldığını ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Din İşleri Ateşesi olarak görev yaptığı 2007 ile 2009 yılları arasında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i iki sefer ziyaret ettiğini aktaran Erdem, ziyaretlerin 17 ve 25 Aralık operasyonlarından önce olduğunu belirterek, daha sonrasında bu yapıyla bir bağının olmadığını savundu.

FETÖ ile bağlantılı olduğu düşünülen personelin 17 ve 25 Aralık sürecinden sonra tasfiye edildiğini kaydeden Erdem, kendisinin görevine devam ettiğini söyleyerek, tahliye talebinde bulundu.

Sanık savunmasının ardından beyanları dinlenilen tanık Mahmut Türk, sanık Erdem'in 17 ve 25 Aralık'tan sonra FETÖ yanlısı bir tutum sergilediğini, ancak 15 Temmuz sonrasında kendisine yapılanların yanlış olduğunu aktardığını bildirdi.

Beyanların ardından mahkeme ara kararını açıkladı.

Mahkeme, önceki aşamalarda adı geçen bazı Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin tanık olarak dinlenmesi ve sanık hakkındaki delil durumu gereğince adli kontrol tedbirinin yeterli olacağı kanaatine vararak, tutuksuz yargılanmak üzere sanığın tahliyesine hükmederek, duruşmayı erteledi.

Kaynak: AA