Endüstriyel Paketleme Robotu 'DORO' Tanıtıldı

Doğuş Kalıp Metal ve Form Sanayi'nin yerli imkanlar ile ürettiği endüstriyel paketleme robotu 'DORO', paket, koli, çuval ve damacana gibi ürünleri istifleme ve paketlemelerde kullanılıyor Doğuş Kalıp Metal ve Form Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Kaynar: 'DORO ile 2025 milyon doların Türkiye'de kalmasını sağlayacağız'.

Doğuş Kalıp Metal ve Form Sanayi'nin yerli imkanlar ile ürettiği endüstriyel paketleme robotu 'DORO' tanıtıldı.

TÜBİTAK destekli ve milli bir proje olarak yürütülen DORO, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde başlayan WIN EURASIA Automation 2017'de sergileniyor.

4+1 Eksen Endüstriyel Paletleme Robot çalışması, 1,5 yıl süren Ar-Ge ve üretim aşamaları sonrasında DORO hizmete hazır hale geldi.

3D ortamında yüzey modelleme ile dizayn edilerek gövdesi alüminyum alaşım dökümden üretimi sağlanan DORO, üst düzey esneklik dizaynı ve kolay kullanım imkanı ile ideal paketleme robotu olarak geliştirildi.

Paket, koli, çuval ve damacana gibi ürünleri istifleme ve paketlemelerde kullanılan DORO, opsiyonel 5. eksen özelliğinde ise boyama işlemi, vakum gripper ile plaka sıralama, sac istifleme, aktarma ve benzeri işlemleri de yapıyor.

- 'Milli bir proje olması bizi duygulandırıyor'

Verilen bilgiye göre, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Akın Delibaş'ın katkılarıyla, kinematik hesaplama dayanım ve sağlamlık ölçümleri sanal simülasyon testleri tamamlanarak DORO'nun üretim çalışmalarına başlandı.

Doğuş Kalıp Metal ve Form Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Kaynar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de olmayanların yapılması ve Türkiye'ye yurt dışından katma değer üretilmesi amacıyla DORO'nun yapıldığını belirterek, DORO ile 20-25 milyon doların Türkiye'de kalmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Kaynar, milli ve manevi duygularla DORO'yu yaptıklarını ifade ederek, '120 kişilik kadromuzla bu birikimimizi çok daha üst düzey bir işe yönlendirdik. Milli bir proje olması bizi duygulandırıyor.' diye konuştu.

Türkiye'ye değer katacak işleri hedeflediklerini, yazılımı Türkiye'de yapacak hale getirdiklerini belirten Kaynar, tamamen dışa bağımlılığı en az seviyeye indirecek şekilde çalıştıklarını söyledi.

Kaynak: AA