Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Türkmenoğlu Açıklaması 'Çift Başlılık Türkiye'ye Kaybettiriyor'

İzmir’de HUDER’in düzenlediği söyleşiye katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Avukat Ayşe Türkmenoğlu, "Cumhurbaşkanını halk seçiyorsa, o cumhurbaşkanının halka karşı da sorumluluğu da olmalı ve en önemlisi artık çift başlılığının önüne geçmemiz gerekiyor. Çünkü çift başlılık Türkiye’ye birçok şey kaybettirdi" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Türkmenoğlu Açıklaması 'Çift Başlılık Türkiye'ye Kaybettiriyor'
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Avukat Ayşe Türkmenoğlu, HUDER (Hukuki Araştırmalar Derneği) İzmir Şubesi’nin düzenlediği ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, anayasa değişikliği’ konulu söyleşiye katıldı.

Türkmenoğlu’nun yanı sıra söyleşiye HUDER İzmir Şube Başkanı Avukat Abdulvahap Karakuş, HUDER İzmir Yönetim Kurulu ve üyeleri ile birlikte avukatlar katıldı.



"Hukukçular vatandaşı aydınlatacak"

Söyleşi öncesi basına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Avukat Ayşe Türkmenoğlu, "HUDER avukatlar tarafından kurulan bir STK. Ben de 19 yıl Konya’da avukatlık yaptım. Meslektaşlarla bir araya geleceğim. Hukukçular topluma yol gösterici, aydınlatıcı rolleri var ve bunu halk oylaması sürecinde hukukçuların gerçekleştireceğine inanıyorum. Bu anayasa değişikliği vatandaşlara o kadar yalan ve çarpıtma ile anlatılıyor ki gerçekten her şey karartılıyor. Tabii ki herkesin hukuktan anlamasını beklemek doğru değil ama doğru bilgiler verilince vatandaşın bu doğru bilgilerden sonra karar vermesini beklemek çok daha doğru. Şu anda çok yalan yanlış, havada uçuşan söylemler var. Anayasa değişikliği ile bağdaşmayan söylemler var" dedi.



"Çift başlılık Türkiye’ye çok şey kaybettirdi"

16 Nisan’da yapılacak halk oylamasının aslında 2007’deki anayasa değişikliği ile başlayan bir süreç olduğunu ifade eden Türkmenoğlu, "Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanının sembolik olması ve sorumsuz olması beklenemez. 82 anayasamıza göre cumhurbaşkanımızın görev ve yetkileri oldukça yoğun var. Fakat karşısında sorumluluğu yok. Seçilmiş cumhurbaşkanı diyor ki, bundan sonra ben sembolik bir cumhurbaşkanı olmayacağım. Anayasanın verdiği yetkileri kullanacağım diyor. Sayın Cumhurbaşkanımız 2014’teki seçimlerde bunu zaten belirtmişti. Türkiye’de yargısal ve bürokratik darbelerin yanı sıra askeri darbe çalışmaları Türkiye’nin ilerlemesine engel oluyor. Anayasa değişiklikleri çok kolay süreçler değil. Gecikmeli oldu ama bu yeni bir süreç değil. Şu anki anayasa değişikliği 2007’deki değişikliğin tamamlanmış hali. Cumhurbaşkanını halk seçiyorsa, o cumhurbaşkanının halka karşı da sorumluluğu da olmalı ve en önemlisi artık çift başlılığının önüne geçmemiz gerekiyor. Çünkü çift başlılık Türkiye’ye birçok şey kaybettirdi" diye konuştu.



"Kaos ve istikrarsızlığın önü kesilecek"

Cumhurbaşkanlığı sisteminde meclisin yürütme üzerindeki etkisinin artacağını dile getiren Türkmenoğlu, "Yürütmenin yasamaya karşı sorumluluğu daha fazla olacak ve millet adına yasama yürütmeyi tam anlamıyla denetleyecek. Bu sistemde en önemli hususlardan birisi bu. Kaos ve istikrarsızlığın önü kesilmiş olacak. Türkiye üzerinde farklı operasyonlar yapmaya çalışan zihniyetler de artık Türkiye’nin bölünüp parçalanamayacağını, Türkiye’nin üniter yapısından asla taviz vermeyeceğini ve Türkiye’nin en büyük kazanımı olan cumhuriyetten de asla taviz vermeyeceğimizi vatandaşımız biliyor" dedi.

Kaynak: İHA