Büyükşehir Belediyesi, İşitme Ve Görme Engelli Öğrencileri Sinemaya Götürdü

İçel Büyükşehir Belediyesi, işitme ve görme engelli öğrencileri sinemaya götürerek, ‘Küçük Prens’ filminde engelsiz öğrencileri bir araya getirdi. Görme engelli öğrenciler, filmi kulaklık takarak sesli betimlemeli olarak takip etti.

Büyükşehir Belediyesi, İşitme Ve Görme Engelli Öğrencileri Sinemaya Götürdü
Büyükşehir Belediyesi, engelli bireylerin de sosyal ve kültürel yaşama eşit katılımlarını sağlamak amacıyla yeni bir etkinliğe daha imza attı. İşitme ve görme engelli öğrenciler, ‘Küçük Prens’ filmini engelsiz öğrencilerle birlikte izledi. Etkinliğe, İçel Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, İçel Ortopedik Engelliler Derneği, Umuda Gülümseme Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Hüseyin Polat Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi, Necatibey İlkokulu, Dr. Kamil Tarhan İlköğretim Okulu ve Aydınlıkevler İlköğretim Okulu öğrencilerinden oluşan 400 kişilik öğrenci grubu katıldı.

Görme engelli bireylerin sinemaya gittiklerinde yalnızca duydukları seslerle filmi anlamaya çalışması, filmin görsel sahnelerini, karakterlerin tiplerini, sessizlik anlarında ne olduğunu göremedikleri için sinema keyfini tam olarak yaşayamamaları gerçeğinden yola çıkarak düzenlenen sinema etkinliğine, görme ve işitme engelli öğrencilerle engelsiz öğrenciler katılarak sinema heyecanını birlikte yaşadı.

Yenişehir Belediyesi Nikah Salonu’nda gösterimi yapılan ‘Küçük Prens’ filmini görme engelli öğrenciler, verilen kulaklıklarla sesli betimlemeli olarak takip ederken, işitme engelli seyirciler ayrıntılı altyazı ve filmin sağ alt köşesine yerleştirilen işaret dili çevirisi, engeli olmayan öğrenciler ise orijinal ses ile izlediler.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Engelsiz öğrencilerin de yer aldığı film gösterimi sayesinde bir arada film izleme deneyimi mümkün kılınarak hem engelsiz bireylerin empati kurması sağlanırken hem de engelli bireylere engelsiz bireylerle kültürel yaşama eşit katılım imkanı verildi” denildi.
Kaynak: İHA