Büyük Set Resifi İçin Küresel Isınmayla Mücadele Çağrısı

Araştırmalar, Büyük Set Resifi'nde yaşanan ağarmayla mücadelede yerel çabaların yetersiz kaldığını ve küresel ısınmaya karşı acil önlem alınması gerektiğini ortaya koydu.

Avustralya'nın Queensland sahili açıklarındaki Mercan Denizi'nde bulunan Büyük Set Resifi'nde kirliliğin azaltılması ve fazla avlanmanın kontrol altına alınmasının, mercanların büyük oranda yok olmasına neden olan aşırı ağarmanın önüne geçemediği bildirildi.

Avustralya'nın kuzeydoğusunda 2 bin 600 kilometre alana yayılan Büyük Set Resifi'nde yapılan ve sonuçları 'Nature' derisinde yayımlanan araştırmada, mercanları ısınma kaynaklı ağarmadan korumanın tek yolunun küresel ısınmayla mücadele olduğu belirtildi.

Araştırmada, resiflerin korunması için gösterilen, kirliliğin azaltılması ve fazla avlanmanın kontrol altına alınması gibi yerel çabaların, başta beyazlama olmak üzere artan okyanus sıcaklıklarının mercanlarda yol açtığı olumsuz etkilerin azaltılmasında yetersiz kaldığı vurgulandı.

Resifleri söz konusu tahribattan korumak üzere küresel ısınmaya karşı acilen eyleme geçilmesi gerektiği aktarılan araştırmada, resiflerin yüzde 91'inin, 1998, 2002 ve 2016'da en az bir sefer ağardığına işaret edildi.

Avustralya Araştırma Konseyi (ARC) Mercan Resif Araştırmaları Merkezi Direktörü Profesör Terry Hughes, ağarmanın önüne geçemediklerini belirterek, acilen iklim değişikliğiyle ilgili önlem alınması gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda araştırmaya öncülük eden Hughes, su kalitesi ve balıkçılığa yönelik yerel girişimlerle mercanların ağarmaya olan direncinin artırılmasını umduklarını ancak bunun etkili olduğuna dair herhangi bir kanıt elde edemediklerini ifade etti.

Daha önce, 1998, 2002 ve 2016'da 3 kere ağarma yaşandığını anımsatan Hughes, dördüncü ağarmanın da yolda olduğuna dikkati çekti.

Avustralya turizm sektörünün en değerli varlıklarından biri olan ve yılda yaklaşık 5 milyar dolar gelir getiren Büyük Set Resifi, 70 bin kişiye iş imkanı sağlıyor.

Bilim adamlarına göre, resifin kuzeyindeki mercanları tekrar hayata döndürebilmek için en az 10-15 yıla ihtiyaç duyuluyor.

Avustralya hükümetinin 2050 yılına yönelik planında, resifin iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirilmesi ve karbon emisyonlarının düşürülmesi yer alıyor.

Büyük Set Resifi, mercan adaları zincirinden meydana geliyor. Uzaydan görülebilen tek canlı olarak bilinen Büyük Set Resifi, yaklaşık 2 bin endemik balık türünü barındırıyor.

Kaynak: AA