Azerbaycan'da İlk Defa 'Bakü Shoppıng Fest' Düzenlenecek

Azerbaycan’da ilk defa “Baku Shopping Fest” düzenlenecek.

Bu yıl 10 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında ilk defa düzenlenecek “Baku Shopping Fest” boyunca anlaşmalı mağazalardan indirimli ürünler elde edilebilecek. Azerbaycan vatandaşları ve turistler festival kapsamında sadece özel indirimlerden yararlanmakla kalmayacak, aldıkları ürünlerin KDV’sinin bir kısmını geri alabilecek. Şu ana kadar başkent Bakü’de yaklaşık 254 mağaza “Tax Free” sistemine katıldı.

Festivale katılan mağazalara özel logolar verilecek. Bu logolar mağazaların girişine yerleştirilecek.

Azerbaycan’dan böyle bir festivalin daha önceden düzenlenmediğini belirten Turizm Bakanı Ebülfez Garayev, “Çalışanlarımız İstanbul, Dubai gibi şehirlere giderek gözlemler gerçekleştirdi, onların tecrübelerini öğrendi. Burada her şeyin sorunsuz ve dört dörtlük geçmesini beklemiyoruz. Doğal olarak zorluklar ve bir takım sorunlar çıkacaktır. Bu sorunları önlemek için günde 20 saat çalışan çağrı merkezi olacak. İnsanlar o numarayı alarak yaşadıkları sorunları söyleyebilir. Bu festivalleri gelenek haline getireceğiz. Bir sonraki festival Ekim-Kasım tarihlerinde olacak” diye konuştu.

Festival kapsamında hafta sonları çeşitli eğlence programlarının, hediye çekilişlerinin de düzenleneceğini ifade eden Garayev, “Festival döneminde Azerbaycan’a gelen mevcut turist sayısına 200 bine yakın katkı sağlayacağını bekliyoruz. Geçen yıl Azerbaycan gelirlerinin yüzde 4’nü turizmden elde etti. Biz bu 2 alışveriş festivalinin düzenlenmesinin Azerbaycan’a yaklaşık 50 milyon manat gelir getireceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan’da uygulanan “Tax Free” sisteminin daha rahat ve etkili olduğunu vurgulayan Azerbaycan Vergiler Bakan yardımcısı Sahib Alakberov, “Temmuz ayından bugüne kadar katma değer vergisi (KDV) iade ile ilgili verilen faturaların sayı 6 bin 863’e ulaştı. İşlemlerin toplam tutarı 12 milyon manattan fazladır. Bugüne kadar 1 milyondan fazla döviz yabancı ülke vatandaşlarına geri verilmiş. Azerbaycan vatandaşları da bu KDV indirimlerinden yararlana bilecek. Normal şartlarda Tax Free’de minimum 300 manat değerinde ürünün KDV’si iade ediliyordu. Bu festival boyunca ise bu rakam 100 manata indirildi” dedi.

Kaynak: İHA