ATSO'dan Moskova Atağı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Heyeti, Moskova Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

MITT 2017 Moskova Turizm Fuarı için Rusya’da bulunan ATSO Heyeti, Moskova Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. ATSO Başkanı Davut Çetin, Başkan Yardımcısı Yusuf Hacısüleyman, Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Barut, Ayhan Kızılsavaş ve Mehmet Yılmaz, Moskova Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Suren Vardanyan ile görüştü.

Görüşmede Moskova ve Antalya arasında her alanda karşılıklı ilişkileri geliştirmek konusunda fikir birliğine varıldı. Krizin ilk anından itibaren Moskova Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere Rusya’daki mevkidaşlarına mektup yazdığını, hatta Antalya’da oynanan Türkiye-Rusya milli maçına davet ettiğini hatırlatan ATSO Başkanı Davut Çetin, “O kötü günleri geride bırakmış olmayı diliyorum. Bizim için karşılıklı dostluk ticaretin önünde yer alıyor. Ticaret ve turizm de yeni dostlukların, kültürel yakınlaşmanın önünü açıyor. Geldiğimiz noktada iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu seyretmesi bizleri mutlu ediyor” dedi.

İki ülke hükümetleri arasında yaşanan gerginlik sebebiyle insanların tedirginlik yaşadığını, iki ülke arasındaki ticari bağların zarar gördüğünü belirten Başkan Davut Çetin, hükümetler arasında uzlaşmanın gerginliği bitirdiğini, zarar gören ticari bağları kısa sürede onarmayı arzu ettiklerini söyledi.



Davut Çetin şunları kaydetti:

“Turizmcimiz ve ihracatçımız on yıllar süren güçlü ilişkiler sonucunda oluşmuş ticari bağlantılarını başka ülkelere kaydırmak durumunda kaldılar. Antalya’nın toplam ihracat rakamında büyük bir düşüş olmadı ancak Rusya ile kurduğumuz ticari bağlar kesintiye uğradı. Antalya, Türkiye’nin turizm ve tarımsal üretim başkenti. Türkiye turizminin adet olarak 3’de 1’ini temsil ediyoruz. 2015’de 2,8 milyon Rus turisti konuk ettik. Rusya bizim için çok farklı ve özel bir noktada. 2015 rakamlarına göre turizm rakamlarımızın 3’de 1’ini, tarımsal ihracatımızın da 3’de 2’sini temsil ediyordu. Çok sayıda Türk ve Rus vatandaşı evlilik bağıyla hayatlarını birleştirdiler. Birçok Rus Antalya’da ikamet ediyor. Rus ailelere hizmet veren Rus okulları kentimizde faaliyet gösteriyor. Biz Rusları çok sevdik, Rus misafirlerimiz, komşularımız da Antalya’yı çok sevdiler. Odamız üyesi toplam 2 bin 971 yabancı sermayeli firmanın 490 tanesi Rus sermayeli. Diğer taraftan pek çok Türk firması Rusya’ya yatırım yaptı. Liderlerimizin sıcak diyalogları gerginliği bitirdi. Turizmde olumlu ve güçlü sinyaller alıyoruz. İçinde bulunduğumuz aylar net bir gösterge olmamakla birlikte gelen Rus vatandaşı sayısı Ocak ayında 2 bin 400’den 16 bine çıktı. Erken rezervasyonlarda da göstergeler gayet iyi. Moskova Turizm Fuarı, 2015 rakamlarını yakalama hatta geçme konusunda umutlarımızı arttırdı. Geçirdiğimiz zor sürecin önümüzdeki çok daha güzel günlerin habercisi olmasını diliyorum.”

Moskova Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Suren Vardanyan da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

Rusya’da son dönemde özellikle tarım yatırımlarının ağırlık kazandığını belirten Vardanyan, “Antalya’nın tarım ve turizmde çok ileri seviyede olduğunu biliyorum. Antalya’ya dört kez gelme fırsatım oldu. Bana göre Antalya dünyanın en iyi otellerine ve turizm personeline sahip. Hizmet kalitesi ve misafirperverlik üst düzeyde. Bu konuda Antalya’nın tecrübelerinden yararlanmak isteriz” dedi.

2019 yılının iki ülke tarafından “Kültür ve Turizm Yılı” ilan edildiğini hatırlatan Başkan Davut Çetin, “Bu kapsamda Rus sanatçıların eserlerini Odamızın sahibi olduğu Antalya Kültür Sanat’ta sergilemekten memnuniyet duyarız” ifadesini kullandı.

Davut Çetin, geçtiğimiz günlerde İran’ın Tahran Ticaret ve Sanayi Odası ile “turizmde mesleki eğitim” konusunda işbirliği protokolü imzaladıklarını belirterek, benzer bir çalışmayı Moskova Ticaret ve Sanayi Odası ile de yapabileceklerini söyledi.



Suren Vardanyan da böyle bir girişimin örnek bir adım olacağını belirterek, hemen çalışmaya başlayacaklarını kaydetti.

Başkanlar, mayıs ayında Antalya’da tekrar bir araya gelme konusunda fikir birliğine vardı.

ATSO Başkanı Davut Çetin ziyaretin anısına Vardanyan’a ATSO Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yaptığı bir tablo ve Antalya zeytinyağı hediye etti.
Kaynak: İHA