Almanya Maliye Bakanı Schaeuble Açıklaması

'Geçmişten bir şeyler öğrenmemiz gerekirse milliyetçilik ve korumacılık asla doğru cevaplar olmamıştır'.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, 'Geçmişten bir şeyler öğrenmemiz gerekirse milliyetçilik ve korumacılık asla doğru cevaplar olmamıştır.' dedi.

Schaeuble, Baden-Baden'deki G20 Maliye Bakanları toplantısı öncesinde, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen 'Almanya Dönem Başkanlığında G20 Gündemi' konulu konferansta konuştu.

Küreselleşmeyi şekillendirmenin aynı zamanda yoksullukla mücadele ve fırsatlar oluşturma anlamına geldiğini dile getiren Schaeuble, özellikle Afrika'da ortaklarıyla beraber özel yatırımı ve altyapı yatırımlarını teşvik etmek istediklerini ifade etti.

Schaeuble, Avrupa'nın bazı problemler yaşamasına rağmen 'değişim rüzgarı' görüldüğünü savunarak, Hollanda'daki seçimlerin ardından Fransa'nın da seçimler sonunda doğru kararı vereceği konusunda iyimser olduğunu vurguladı.

Mülteci sorununa da değinen Schaeuble, 'Göç meselesi bir üye devlet tarafından çözüme kavuşturulamaz. Beğenin ya da beğenmeyin ama bunun çözümü komşu bölgeyle ortaklık ve işbirliği gerektiriyor.' dedi.

Küreselleşmenin önemine ve izolasyonun her zaman yanlış seçim olacağına dikkati çeken Schaeuble, 'Küreselleşme ve dijitalleşme birbirimize daha bağlı olduğumuz ve daha bağımlı olduğumuz anlamına gelir.' diye konuştu.

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasının (Brexit) ardından uluslararası bankalar için alternatif bir AB üssü olarak Frankfurt'un güçlü şekilde reklamını yaptığını belirten Schaeuble, 'Avrupa için bir bütün olarak ancak bunun Paris'te çok sevileceğinden emin değilim, Londra'da güçlü bir finans merkezi olması kendi çıkarımızdır.' dedi.

Schaeuble, ayrıca güçlü uluslararası bankacılık düzenlemelerine de destek verdiğini dile getirdi.

Kaynak: AA