1915 Çanakkale Köprüsü Dönüm Noktası Olacak

SK E&C Genel Müdürü Ahn: 'Köprü tamamlandıktan sonra teknolojik yeterlilikleri olan Türk partnerlerimizin, dünyanın her yerinde bu tarz projeleri yapabileceğine inanıyoruz' Daelim Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Seob: 'Türk şirketlerini desteklemek için teknik bilgi paylaşımında iş birliği yapmak istiyoruz' Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir: 'Türk şirketleri bu tip mega projeleri kendi başlarına yapabilecek teknolojik 'knowhow'ı elde edecek' Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Arıoğlu: 'Bundan sonraki süreçte Koreli şirketlerle iş birliğimizi üçüncü ülkelere taşıyarak ilerletmeyi hedefliyoruz'.

Güney Kore merkezli inşaat devi SK E&C Genel Müdürü Jason Jaehyun Ahn, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün dünyadaki en uzun asma köprülerden biri olacağını belirterek, 'Köprü tamamlandıktan sonra teknolojik yeterlilikleri olan Türk partnerlerimizin, dünyanın her yerinde bu tarz projeleri yapabileceğine inanıyoruz.' dedi.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapımını üstlenen ortak girişim grubu şirketlerinin yöneticileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, teknoloji transferi ve yapıma ilişkin deneyimin zenginleştirilmesinde bu köprünün Türkiye için dönüm noktası olacağı görüşünde birleşti.

SK E&C Genel Müdürü Jason Jaehyun Ahn, Kore'deki önde gelen müteahhitlerden biri olarak uzun yıllardır Türkiye'de bulunduklarını söyledi. Ahn, Türkiye ekonomisinin büyümesini takip ettiklerini dile getirerek, 'Umarız bu büyüme her zamankinden daha hızlı gerçekleşir.' diye konuştu.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün dünyadaki en uzun asma köprülerden biri olacağına dikkati çeken Ahn, 'Köprü tamamlandıktan sonra teknolojik yeterlilikleri olan Türk partnerlerimizin, dünyanın her yerinde bu tarz projeleri yapabileceğine inanıyoruz.' ifadesini kullandı.

Ahn, Koreli bir şirket olarak yap-işlet-devret (YİD) projelerine daha çok katılmak istediklerini belirterek, 'Türk hükümeti çok iyi iş yapıyor. Çanakkale projesinin ihale süreci çok şeffaf ve denetime açıktı. Bu hükümet desteğinin ve hesap verilebilirliğin gelecek projelerde de sürdürülebileceğini umuyoruz.' değerlendirmesini yaptı.

- 'Kardeş ülke' vurgusu

Daelim Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Yoon Tae Seob da 'Türk ortaklarımızın, 1915 Çanakkale Köprüsü tamamlandıktan sonra bu tarz projeleri kendi başlarına yapabilecek hale geleceğine inanıyorum. Türk şirketlerini desteklemek için teknik bilgi paylaşımı noktasında iş birliği yapmak istiyoruz.' diye konuştu.

Uluslararası yatırımcıları Türkiye'deki fırsatları değerlendirmeye davet eden Seob, Kanal İstanbul ve benzeri mega altyapı projelerine katılmak için fırsatları değerlendirdiklerini belirtti.

Seob, Türkiye'nin Kore Savaşı'na asker yollayarak Güney Kore'nin yanında yer almasının Koreliler tarafından saygıyla karşılandığını vurgulayarak, Türkiye'yi 'kardeş ülke' gördüklerini ve bunun iki ülke iş adamlarını daha da yakınlaştırdığını söyledi.

- Hedefimiz köprüyü 2023'ten önce bitirmek

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, 1915 Çanakkale Köprüsü projesinin Türk şirketleri açısından bir dönüm noktası olacağını belirterek, 'Umuyoruz ki Güney Koreli partnerlerimizle yaptığımız işler sayesinde Türk şirketleri bu tip mega projeleri kendi başlarına yapabilecek teknolojik know-how'ı elde edecek.' diye konuştu.

Diğer ülkelerde de Türkiye-Güney Kore ortaklığıyla projeler yürütme fırsatını hatırlatan Özdemir, 'Türk şirketlerinin altyapı, havalimanı, enerji gibi alanlardaki YİD modelli projelerde harika tecrübesi var. Kamu-özel sektör ortaklığı modelindeki uzmanlığımızı özellikle Afrika ve Ortadoğu coğrafyasında yapacağımız projelerde Koreli şirketlerle paylaşmak istiyoruz.' dedi.

Özdemir, projenin inşaat takvimi hakkında 'Bu köprünün en kısa sürede hizmete girmesine Türkiye'nin ihtiyacı var. Hedefimiz köprüyü 2023'ten önce tamamlamak. Bunu başararak yeni bir rekor kırmayı amaçlıyoruz.' ifadelerini kullandı.

- Köprü bir mühendislik harikası olacak

Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu şirketinin böyle prestijli bir projede yer almasından gurur duyduğunu belirterek, 'Asya ve Avrupa'yı Marmara Denizi'nin altından birbirine bağlayan Avrasya Tüneli nasıl bir mühendislik harikasıysa 1915 Çanakkale Köprüsü de bittiğinde öyle olacak.' dedi.

Arıoğlu, Güney Koreli firmalarla yaptıkları ortak işleri hatırlatarak, 'SK E&C gibi şirketlerle Türkiye'deki projelerde daha önce de birlikte çalıştık. Bundan sonraki süreçte Koreli şirketlerle iş birliğimizi üçüncü ülkelere taşıyarak ilerletmeyi hedefliyoruz.' diye konuştu.

Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temeli 18 Mart'ta atılacak. Anadolu yakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasına yapılacak köprü, Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin de 5. asma köprüsü olarak hizmet verecek.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te açılması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü, tamamlandığında 'dünyanın en uzun aralıklı köprüsü' olacak.
Kaynak: AA