Yılmaz Açıklaması 'Yaza Kadar Yakakent Kanalizasyon Akıntısından Kurtulacak'

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Yakakent’in tüm atıklarının şehrin önüne aktığına dikkat çekerek, “Yaza kadar Yakakent denizi, kanalizasyon akıntısından kurtulmuş olacak” dedi.

Yılmaz Açıklaması 'Yaza Kadar Yakakent Kanalizasyon Akıntısından Kurtulacak'
Samsun Valiliği tarafından muhtarlarla yapılan istişare toplantılarına Yakakent ilçesi ile devam edildi. Samsun Valisi İbrahim Şahin başkanlığında Yakakent Belediyesi Çözüm Merkezi ofisinde gerçekleşen toplantıda muhtarlara seslenen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, coğrafyası ve insanıyla sevilen bir ilçe olan Yakakent’e geçtiğimiz yıllarda devlet tarafından çok önemli yatırımların yapıldığını ve bu yatırımları ilçenin kaderini değiştirdiğini ifade etti.



“10 sene önce bunların hiçbirisi yoktu”

Yılmaz, “Yakakent öncesinde bir çıkmaz sokak gibiydi. Samsun ile Sinop arasında olup Kanlıçay il sınırından sonrası bir maceraydı. Günde bir tane araç ya geçer ya geçmezdi. Devletimiz geçtiğimiz 15 sene içerisinde belki de Türkiye’nin en pahalı yollarından bir tanesini Kanlıçay ile Gerze arasına deniz dolgusuyla yaptı. Cumhurbaşkanımız devletimizin o kıt imkanlarına rağmen talimatını verdi ve yol Sinop’a bağlandı. Bu yatırımları unutmamak lazım. Geçmiş çabuk unutuluyor. 10 sene önce bunların hiçbirisi yoktu. Türkiye petrol bulmadı, maden çıkarmadı. Amerikalılar veya İngilizler gelip de yapmadı. Milletimiz dişiyle tırnağıyla artırarak kıt imkânlarla bu yolu yaptı. Yapanlardan Allah razı olsun diyerek dua etmek lazım diye düşünüyorum” diye konuştu.



“Atıklar denize akmayacak”

30 Mart seçimlerinden sonra İl Özel İdaresi kapanınca köy ve köylere yönelik yapılacak hizmetlerde devreye kendilerinin girdiğini dile getiren Başkan Yılmaz, “Geçen 3 senelik süreç içinde biz ilçemize 24 milyon 676 bin TL tutarında yatırım yapmışız. Bu yatırımın 10 milyon TL’si atık su arıtma tesisine harcandı. Bu gördüğünüz şirin turizm beldesinin, balık deyince akla gelen ilçemizde yaşayan insanlarımızın bütün atıkları yolun altından kanalla birlikte ilçenin önüne akıyordu. Bu çok büyük trajediydi ve Yakakent’in bunu kabul etmediği, sürekli talep ettiği bir sorundu. Seçim kampanyası sırasında buradaki mitingde insanlara atık su arıtma tesisi sözü vermiştik. İlk işimiz olacak demiştik. Buradaki bütün evlerin kanalizasyonları buraya bağlı değildi. Birçok evin kanalizasyonu evlerin arkasındaki fosseptiklere akıyordu. Fosseptikler de toprağa sızarak oradan denize akıyordu. Çok şükür artık atık sular, denize akmayacak. Fosseptik sorunu kalmayacak. 10 milyon TL’lik atık su arıtma tesisi yapıyoruz. Yaza kadar Yakakent denizi, kanalizasyon akıntısından kurtulmuş olacak. İlçenin bütün atık suları oraya gidecek. Orada arıtılarak derin deniz deşarjı ile denize salınacak. Şehrin altına komple kanalizasyon tesisatı döşendi. Şebeke hatları ve meydan yenilendi. Tertemiz bir Yakakent oldu” şeklinde konuştu.



“Siz hayatın içinde olansınız, bizi yönlendirin”

İhtiyaçların bitmediğini ve bitenlerin yerine yeni ihtiyaçların her zaman ortaya çıkacağını belirten Başkan Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Önümüzdeki süreç içinde başka şeyler de yapacağız. Güzel ilçemizi daha da güzelleştirme yönünde çaba sarf edeceğiz. Köy yollarında da önemli beton yıl çalışmalarımız oldu. Güzel sonuçlar aldık. Sorun yok. Çalışmalar gayet iyi gidiyor. İlçemizin turizm potansiyellerini daha da güz yüzüne çıkaracak bu alt yapı hizmetleri yapıldıktan sonra Yakakent’i yönetenlerin ilçenin göç vermemesi için şehir dışında yaşayan ilçe halkını ilçeye davet etmeleri lazım. Hayvancılık yapalım diyorum. Rençperlik yapalım diyorum. İnsanlar daha önce buralarda neyle geçiniyorlarsa o geçindikleri işleri tekrar çıkartalım ortaya. Eğer o geçim balıkçılıksa balıkçılığı teşvik edelim, arıcılıksa arıcılığı teşvik edelim, meyvecilikse meyveciliği teşvik edelim diye düşünüyorum. Siz aslında hayatın içinde olansınız. Biz dışarıdan bildiğimizi duyduğumuzu konuşuyoruz. Ama siz köyde kalmış, köyde tutunup, köyde yaşayan insanların kazançları ve kayıpları ile iç içe olan sizsiniz. Bizi yönlendirin, bize şu konuda katkı verin deyin. Devlet buradaki insanların hayatını kolaylaştırmak için para harcıyor. Buradaki insanlar umudunu üzüp Ankaralara, İstanbullara giderse niye bu kadar yatırımı yapsın. İnsanlar köylerine dönmeli, köylerde hayatı canlandırmalıyız.”

Toplantıya ayrıca Yakakent Kaymakamı Muhammet Tugay, Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk, SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, daire başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.

Kaynak: İHA