'Yeni Gelecek Yeni Türkiye' Konferansı

Bartın’da, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Bartın İl Müdürlüğünce “Yeni Gelecek Yeni Türkiye” konulu bir konferans düzenlendi Yrd. Doç. Dr. Korucu: “Bülent Ecevit, 'kafama anayasa kitapçığı fırlattı bu bir devlet krizidir' deyince, ülke olarak yüzde 40 fakirleştik. Bu sistem, başbakan ve cumhurbaşkanı arasında bir çatışma çıkması için çok müsait bir sistem”

Bartın’da, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Bartın İl Müdürlüğünce “Yeni Gelecek Yeni Türkiye” konulu konferans düzenlendi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün yurt genelinde düzenlediği program kapsamında, Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Korucu Bartın Kültür Merkezi'nde konferans verdi.

Korucu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’deki adına parlamenter sistem denilen fakat parlamenter sistemi tam olarak karşılamayan kendine özgü bir sistemin uygulandığını söyledi.

Türkiye’de tam anlamıyla parlamenter sisteminin hiç uygulamadığını dile getiren Korucu, “Şimdiki sistem siyasi krizlere çok açık olması nedeniyle bir sistem değişikliği ihtiyacı gündeme geldi. Parlamenter sistemin ana vatanı İngiltere'dir ve aslında İngiltere’nin kendine özgü siyasi sorunlarının çözümü için ortaya çıkardığı bir sistemdir. İngiltere’deki bu sistem kralın yetkilerini sonlandırılması açısından ortaya çıkmıştır.” diye konuştu.

Türkiye’de parlamenter sistemle 1876 anayasası ile tanıştığını aktaran Korucu, şöyle konuştu:

“Parlamenter sistemde, cumhurbaşkanının sembolik yetkilerle donatılması gerekiyor. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığını, İnönü’nün Cumhurbaşkanlığını düşünürsek, bizde cumhurbaşkanları hiçbir zaman sembolik yetkilerle sınırlı kalmamıştır. Hep siyaseti belirleyen konumdadır. Bundan dolayı da hükümet ile cumhurbaşkanları arasında hep çatışma çıkar.'

Bu çatışmaların, özellikle 1986 anayasasından sonra giderek arttığını belirten Korucu, şunları kaydetti:

'Turgut Özal döneminde Mesut Yılmaz ile yaşadığı çatışma, Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanlığı döneminde Tansu Çiller ile yaşadığı çatışma, Ahmet Necdet Sezer’in Bülent Ecevit ile yaşadığı çatışmalar gibi bu sorunlar bizim sistemsel sorunumuzdan kaynaklandı. Bülent Ecevit 'kafama anayasa kitapçığı fırlattı, bu bir devlet krizidir' deyince, ülke olarak yüzde 40 fakirleştik. Bu sistem, başbakan ve cumhurbaşkanı arasında bir çatışma çıkması için çok müsait bir sistem.”

Konferansa, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Bartın İl Müdürü Zafer Çakan, İl Spor Müdürü Ali Özdemir, SGK İl Müdürü Ekrem Öztekneci, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA