Türkiye-Ukrayna İş Forumu

Başbakan Yardımcısı Şimşek: 'Türkiye kısa vadede bir miktar yavaşladıysa da orta ve uzun vadede ekonomide büyük potansiyeli olan bir ülke' 'Cumhurbaşkamızın ve Başbakan Groysman'n koyduğu (ticaret hacmi) hedef 20 milyar dolar çok önemli bir rakam ama mümkün. Başarılabilir' 'Özellikle Türkiye olarak firmalarımız oradaki özelleştirmelerle ilgileniyorlar. Savunma sanayisinden tutun, bütün alanlarda iş birliğini önemsiyoruz'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kısa vadede bir miktar yavaşladıysa da orta ve uzun vadede ekonomide büyük potansiyeli olduğunu belirterek, 'Bu potansiyeli hayata geçirmek için önümüzdeki dönemde yapacağımız ilave reformlarla Türkiye'yi tekrar yüksek büyüme patikasına oturtacağız.' dedi.

Şimşek, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Ukrayna İş Forumunun açılışında yaptığı konuşmada, Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman'ın dün Ankara'da iki ülke arasındaki ilişkileri üst düzeye taşıyacak çok verimli toplantılar yaptığını belirterek, bugünkü iş alemiyle gerçekleştirilen toplantıların ilişkileri daha ileriye taşıyacağını, ticaret ve yatırımların önünü açacağını kaydetti.

Her anlamda Ukrayna ile ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

'Bu anlamda çok büyük bir potansiyelin olduğunun farkındayız. Bu potansiyeli hayata geçirmek için de özellikle serbest ticaret anlaşması olsun, yatırımların karşılıklı korunması ve çifte vergilendirmeyi engelleme noktasında yapacağımız güncelleme olsun bu anlaşmaların hukuki zeminini daha da güçlendireceğini, Türkiye ile Ukrayna arasında özellikle ticaretin, yatırımların geliştirilmesine çok büyük katkıda bulunacağına inanıyoruz.

Bu konuda en üst düzeyde bir irade var, kararlılık var. Süreci hızlandırmak gerekiyor. Biz Ukrayna'yı öncelikli bir ülke olarak görüyoruz. Ukrayna en önemli komşularımızdan biri. O nedenle de 2011'den bu yana yüksek düzeyli bir stratejik konseyimiz var. Bu konsey çerçevesinde ilişkilerimizi bütün alanlarda daha ileriye taşımak istiyoruz. Ticarette 8 milyar doların üzerini 2008'de gördük ama bir miktar gerileme var. Cumhurbaşkamızın ve Başbakan Groysman'ın koyduğu hedef 20 milyar dolar çok önemli bir rakam ama mümkün. Başarılabilir. Bunu da sizler yapacaksınız, iş alemi başaracak.'

Şimşek, Ukrayna'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini anlatarak, 'En son ben Yalta Konferansına gittiğimde muazzam pozitif enerji hissettim. Az önce bizim iş adamlarımızdan biri dedi ki 'Ukrayna son 2-3 yıl içerisinde daha önceki 20 yılda yaptığı reformlardan daha çok reform yaptı'. Doğrusu bu çok etkileyici. Ekonominin tekrar büyümeye başlamış olması başlı başına bir ilerleme.' diye konuştu.

Bundan sonra iki ülke arasında seyahatlerin kimlik kartı ile yapılacağını anımsatan Şimşek, bunun bile tek başına yatırımı, ihracatı, ithalatı artıracağına inandığını vurguladı.

Şimşek, birçok alanda iş birliğini geliştireceklerini anlatarak, 'Özellikle Türkiye olarak firmalarımız oradaki özelleştirmelerle ilgileniyorlar. Savunma sanayisinden tutun, bütün alanlarda iş birliğini önemsiyoruz. Türkiye de zor bir dönemi geride bırakıyor. Biz de Ukrayna'dan gelecek yatırımlara açığız. Çok ciddi teşvikler söz konusu. Türkiye kısa vadede bir miktar yavaşladıysa da orta ve uzun vadede ekonomide büyük potansiyeli olan bir ülke. Bu potansiyeli hayata geçirmek için önümüzdeki dönemde yapacağımız ilave reformlarla Türkiye'yi tekrar yüksek büyüme patikasına oturtacağız.' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin ticarete, yatırımlara açık olduğuna dikkati çeken Şimşek, reform konusunda da iddialı olduklarını, çok iyi bir yol haritasının bulunduğunu, gelecek dönemde geriye kalan reformları hayata geçireceklerini söyledi.

Şimşek, Türkiye ile Ukrayna arasında ortak birçok yönün bulunduğunu vurgulayarak, 'Dün şunu öğrendim. Birçok Türkçe kelime Ukrayna'da da kullanılıyormuş. Bizim de AB ile yakın ilişkiler geliştirme noktasında irademiz var. Sizin de var. Biz AB ile Gümrük Birliğinin kapsamını geliştirme iradesi ortaya koyduk. AB de bu noktada irade ortaya koydu. İnanıyorum ki hem karşılıklı ilişkilerimiz hem de iki ülkenin AB ile olan temasları, bölgemizde karşı karşıya kaldığımız tehditler ve sorunlara vereceğimiz ortak tepki, birlikte çalışma azmiyle iki ülke 20 milyar doların ötesine gidebilir potansiyele sahiptir.' dedi.

Bugün Ukrayna Başbakanı Groysman'ın iş alemi ile yaptığı toplantının önemine dikkati çeken Şimşek, kendilerinin de iş alemiyle diyaloğa önem verdiklerini dile getirdi.

Kaynak: AA