TİM Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu: 'Mart sonu itibarıyla artı istihdamda 500 binli rakamlara ulaşacağımız konusunda bir tereddüdüm yok. 309 binleri, 310 binleri martın 12'si itibarıyla yakaladığımıza göre inşallah mart sonu itibarıyla 450500 bin rakamlarını yakalamış olacağız. İnancım o ki 2017 Aralık sonu itibarıyla işsizlik rakamlarımız yüzde 10'ların altına, yüzde 9,5'lara mutlaka inecek. Ama hep beraber yüzde 9'un altına indirirsek de ben söz veriyorum bu 300 bin hedefini aştığı gün TİM'e ne istiyorsa uygun bir ödülü vermek de benim boynumun borcudur' '2017'nin hedefi her bir yaşta bir milyonluk kitleye her yıl artı istihdam sağlayamazsak işsizlik oranlarını düşürebilmemiz ne yazık ki mümkün değil. Ne yapıp yapıp her yıl asgari 1 milyon gencimize, iş arayana, çalışmak isteyene istihdam alanı oluşturmamız lazım'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, mart sonu itibarıyla artı istihdamda 500 binli rakamlara ulaşılacağı konusunda bir tereddüdü olmadığını belirterek, '309 binleri, 310 binleri martın 12 itibarıyla yakaladığımıza göre inşallah mart sonu itibarıyla 450-500 bin rakamlarını yakalamış olacağız. İnancım o ki 2017 Aralık sonu itibarıyla işsizlik rakamlarımız yüzde 10'ların altına, yüzde 9,5'lara mutlaka inecek. Ama hep beraber yüzde 9'un altına indirirsek de ben söz veriyorum bu 300 bin hedefini aştığı gün TİM'e ne istiyorsa uygun bir ödülü vermek de benim boynumun borcudur.' dedi.

Müezzinoğlu, Türki̇ye İhracatçılar Mecli̇si̇ (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'ndaki konuşmasında, üretim ve ihracatın önemine değildi.

2002'den bugüne nüfusun yüze 22 oranında arttığını, 80 milyon olduğunu ifade den Müezzinoğlu, nüfus yaş ortalamasının 32'lerde olmasının da önemli bir potansiyel güçken diğer taraftan da önemli bir sorumluluk olduğunu, bunun ülkenin üretiminine sokabilmek gibi bir sorumlulukları bulunduğunu anlattı.

Türkiye'nin güçlü yolculuğu, dünyanın ilk 10 ekonomisine girme, dünya ile daha güçlü rekabet edebilme iddiası ve bu potansiyelin olmasının bazı güç odaklarını rahatsız ettiğini vurgulayan Müezzinoğlu, siyasi ve ekonomik istikrarın bozulması adına oyunlar ve tuzaklar yaşandığını, siyasi dinamiklerin de bu tuzakları görmesi, bunları aşabilecek gücü, iradeyi ve zekayı göstermesi gerektiğini, siyasetçinin de en büyük gücünün milletin verdiği destek olduğunu kaydetti.

Siyasi ve ekonomik istikrarın önemine değinen Müezzinoğlu, 'Özellikle istikrarın ne anlama geldiğini en iyi bilen kitle sizlersiniz. Birilerinin istikrarsızlık üretmesinin ağır bedellerini yine bu kurumlar ve sizler tarihi geçmişte ödediniz. Bundan sonra arzu ediyoruz ki sistem merkeze milleti, milli iradeyi alsın, milli irade adına güçlü bir sistem olsun.' diye konuştu.

- Milli İstihdam Seferberliği

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2017'de TİM olarak da konulan 155 milyar dolarlık ihracat hedefinden mutlu olduklarını, TİM'in umutlarını ve güvenlerini artırabilecek bir yapı olduğunu söyledi.

Bu hedefleri aşabilecek bir potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, kendilerinin de bu kapsamda SGK ve vergi primlerinin ertelenmesi gibi destekler verdiklerini anlattı.

Müezzinoğlu, 2017'ye en önemli yük olarak gelen alanın istihdamdaki sorun olduğunu, 2016 çok yoğun olağanüstü daralma yaşandığını belirterek, şunları anlattı:

'Bunun haklı gerekçeleri var. Ne yaparsak çözüm üretiriz veya bu açığı nasıl hızla kapatırız çalışmalarını yaptık. 2016 Nisan'dan itibaren hızla daralan istihdam ve artan işsizlik oranları, 2016 Aralık rakamları itibarıyla işsizlik oranı 12.7'ye ulaştı. Daha önceleri başardığımız gibi bunu yüzde 8'lere indirebilmek bizim elimizde, milletin elinde. Ekim kasımdan itibaren gördüğümüz bu güçlü daralmaya hızla tedbirler almamız gerektiği için 2017'nin başı itibarıyla çalışma hayatında milli seferberlik projesiyle yolculuğa birlikte çıktık. Hedeflediğimiz 900 bin artı istihdamın ne yazık ki 400 binini başarabildik. İstihdam sağlamamız gereken 500 bin işsizimizi, 2017'de bu işsizleri de kucağımızda bulduk. 2017'nin hedefi her bir yaşta bir milyonluk kitleye her yıl artı istihdam sağlayamazsak işsizlik oranlarını düşürebilmemiz ne yazık ki mümkün değil. Ne yapıp yapıp her yıl asgari 1 milyon gencimize, iş arayana, çalışmak isteyene istihdam alanı oluşturmamız lazım. Bunun için güçlü ve istikrarlı bir yönetim, güçlü bir ekonomi politikaları, yatırımı, üretimi, istihdamı, ihracatı teşvik eden, sorunları minimize eden, dünya ile rekabette önümüze gelecek yeni sorunları da hızla görüp onları da aşabilecek duyarlılıkla azaltmak, Türkiye'yi yüzde 5'lerin üzerinde istikrarlı büyüyen bir ülke haline taşımak, istikrarlı yolculuğunu başarmamız gerekiyor.'

- 'İş başı eğitiminde emeklilik primlerini siz yatırın'

Müezzinoğlu, 1 milyon istihdam projesinin açıklandığını anımsatarak, 2016'dan gelen 500 binlik yükü de ekleyerek asgari 1,5 milyon kişiyi istihdamla buluşturmak için yeni çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bunun yanında iş başı eğitimi 200 binlerden 500 bine çıkardıklarını anlatan Müezzinoğlu, bu programda primler ve vergilerden oluşan 773 liranın kendileri tarafından üstlenildiğini, gençlerin 3 aylık süreçte işe adapte olacak şekilde gerekli eğitimlerin iş çevrelerince verileceğini anlattı.

Bu gençlerin emekliliğine yansıtılması yönündeki düzenlemeye gerek olup olmadığının değerlendirilebileceğini belirten Müezzinoğlu, 'Ama burada bir zorluk yok. İsteğe bağlı emeklilik kısmından siz onun isteğe bağlı emeklilik primlerini ödersiniz. Bu anlamda elinizi tutan hiç kimse yok sayın Başkan (TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi). Onların hemen isteğe bağlı emeklilik primlerini yatırın. Bunun önünde bir engel yok.' dedi.

- 'İşsizlik rakamları 2017 sonunda düşecek'

Mehmet Müezzinoğlu, çıraklık ve staj eğitimine de 280 lira kadar harçlık desteği verildiğini belirterek, belirli sayıdaki öğrenciye staj yaptırmakla ilgili bir projeyi işverenlerle birlikte çalışarak şekillendirebileceklerini söyledi.

İstihdamdaki 2016'nın yüklediği yükün büyük bir kısmını mart sonuna kadar kaldırılmış olacağını vurgulayan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

'Mart sonu itibarıyla artı istihdamda 500 binli rakamlara ulaşacağımız konusunda bir tereddüdüm yok. 2 gün öncesinin rakamı 309 bin 50. 309 binleri, 310 binleri martın 12'si itibarıyla yakaladığımıza göre bunu inşallah mart itibarıyla 450-500 bin rakamlarını yakalamış olacağız. İnancım o ki 2017 Aralık sonu itibarıyla işsizlik rakamlarımız yüzde 10'ların altına, yüzde 9,5'lara mutlaka inecek. Ama hep beraber yüzde 9'un altına indirirsek de ben söz veriyorum bu 300 bin hedefini aştığı gün TİM'e ne istiyorsa uygun bir ödülü vermek de benim boynumun borcudur.'
Kaynak: AA