Suriyeli Ressam Gönüllü Öğretmenlik Yapıyor

Ülkesinde sanatsal faaliyetlerini gerçekleştiremediği için yaklaşık 10 yıl önce Gaziantep'e gelen ressam Dilbaz Barazi, Türk ve Suriyeli çocuklara gönüllü eğitim veriyor Barazi: 'Tek isteğim, dünyada herkes savaşsız bir ortamda yaşasın. İnsanlar olabildiğince siyasetten uzaklaşsın. Herkes barış içerisinde, güzellik içerisinde yaşasın'

ÖZKAN BEYER - Suriye'de sanatsal faaliyetlerini gerçekleştiremediği için yaklaşık 10 yıl önce Gaziantep'e yerleşen ressam Dilbaz Barazi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ensar Toplum Merkezinde Türk ve Suriyeli çocuklara gönüllü resim eğitimi veriyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde geçen yıl hizmete açılan Ensar Toplum Merkezinde Türk ve Suriyeli çocuklara yönelik bir yandan eğitim verilirken bir yandan da kültürel ve sosyal aktiviteler düzenleniyor.

Suriye'nin Haseki kentinden yaklaşık 10 yıl önce, sanatsal faaliyetlerine izin verilmediği için Gaziantep'e gelen 37 yaşındaki ressam Dilbaz Barazi da burada sosyal ve kültürel faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

Gaziantep'te bulunduğu süre içinde belediye bünyesinde çeşitli işlerde çalışarak geçimini sağlayan evli ve 2 çocuk babası Barazi, yaklaşık 2 ay önce Ensar Toplum Merkezine gelerek burada Türk ve Suriyeli çocuklara gönüllü resim eğitimi vermeye başladı.

Yağlı boya, sulu boya ve kara kalem çalışmalarıyla bugüne kadar 6 resim sergisi açan Barazi, resimlerinde daha çok savaş ortamı, zulümler ve sürgünleri çiziyor.

Barazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin Haseki bölgesinden yaklaşık 10 yıl önce geldiğini, orada bulunduğu sürede bir atölyede terzilik yaptığını söyledi.

Suriye'de ayrıca özel olarak resim dersi verdiğini anlatan Barazi, 'Şu ana kadar Suriye'de 5 kez resim sergisi açmıştım. Orada Kültür Bakanlığından aldığım izinle bir resim sergisi açmama rağmen daha sonra izin verilmemişti. Ben de sanatımı daha iyi icra edebilmek için Gaziantep'e gelmiştim. Burada yaşadıklarımı tablolara aktarıyorum.' dedi.

Barazi, resme çocukluk yıllarından beri merakının bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Çocukluğumdan bu yana resimlerle ilgileniyorum. Daha sonra resim üzerine okudum. Her türlü resim yapıyorum. Yağlı boya, sulu boya ve kara kalem çalışması yapıyorum. Genellikle fakirlerin durumlarını anlatıyorum. Zaten oradaki savaş durumunu daha çok anlatmaya çalıştım. Daha sonra buraya geldim. Burada gönüllü olarak Türk ve Suriyeli öğrencilerin yanında engellilere de resim dersi veriyorum. Onların psikolojilerine göre resim çizmeleri yapıyor, öğrencilerimden ona göre resim istiyorum. Burada yaptığımız çalışmalarla acı dolu günlerini unutmalarına katkı sağlıyor. Çocukların bazıları konuşmuyor, böylece yaşadıklarını tablolara döküyor. Resimleri çizerken içinden geçenleri çiziyorlar. Ben de Suriye'de neler yaşamış, görmüşsem onları çizmeye çalışıyorum. Yaptığım çalışmaların sergilenmesini istiyorum. Savaşları, eziyetleri, sürgünleri, tablolarımda anlatmaya çalışıyorum. Tek isteğim, dünyada herkes savaşsız bir ortamda yaşasın. İnsanlar olabildiğince siyasetten uzaklaşsın. Herkes barış içerisinde, güzellik içerisinde yaşasın.'

- 'Profesyonel bir ressam'

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ensar Toplum Merkezi Müdürü Salih Açıkgöz, merkezde Suriyelilerin gönüllü olarak öğretmenlik yaptıklarını anlattı.

Ressam Barazi'nin bir gün merkezi ziyarete geldiğini ve çocukların çalışmasını gördüğünü aktaran Açıkgöz, 'Biz kendisinin de bizimle çalışmasını ancak yüksek bir maaş veremeyeceğimizi belirttik. Kendisi de bu öğretmenlik teklifini gönüllü olmak kaydıyla yapacağını söyledi. Bizler de bu durumdan dolayı çok sevindik. Hem de bir resim sergisi açtık. Çok da güzel bir resim sergisi oldu. Resim hocamız çok özverili çalışıyor. Kendisi profesyonel bir ressam. Burada hem Türk hem de Suriyeli çocuklarımıza resim dersi vermesinden dolayı teşekkür ediyorum.' diye konuştu.

Türk öğrencilerden Betül Görgün de merkeze resim öğrenmek için geldiğini ifade ederek, 'Resim kursuna yeni başladım. Çok güzel ve gerçekçi resimler yapılmış. Ben de öğretmenimiz gibi resimler çizmek istiyorum.' dedi.
Kaynak: AA