Niğde'nin Yöresel Yemekleri Türkiye'ye Tanıtılacak

Niğde Ziraat Odası’nın Avrupa Birliği Hibe Programı tarafından desteklenen ‘’Tarımda Kayıtlı İstihdama Eğitimin Kattığı Sinerji’’ adlı proje kapsamında 30 kadına verilecek ‘Yöresel Ürün Üretimi’ eğitimi başladı.

Niğde'nin Yöresel Yemekleri Türkiye'ye Tanıtılacak
Eğitimin açılışında konuşan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, projenin amacının unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemekleri Türkiye’ye tanıtmak olduğunu söyledi.



Veli Kenar yaptığı konuşmada, "“Ziraat odamızın yaklaşık 8 aydır yürüttüğü Avrupa Birliği destekli “Kayıtlı istihdama sinerji” isimli projemiz kırsaldaki gençleri ve bayanları hayata kazandırma için yapılan bir projemiz. Geçtiğimiz 8 ay içerisinde ilçelerimizde köylerimizde şehir merkezinde olmak üzere çeşitli bitkisel üretim hakkında bitkisel üretimi depolama hakkında hayvansal üretimi değerlendirme hakkında bir dizi eğitimler verildi.

Bu eğitimlerin sonunda da yöresel ürünleri değerlendirme konusunda eğitim verilmesi gerekiyor projenin içerisinde. Projenin son aşaması buydu. Bu yöresel ürünler dediğimiz takdirde bizim Niğdemiz biliyorsunuz elma, patates, lahana, kiraz ve fasulye gibi 56 üründe Türkiye sıralamasında 5. Sıraya geliyor. Hal böyle olunca yöresel ürünler ön plana çıkıyor. Çünkü Ziraat Odası demek, Ziraatçı demek, çiftçi demek bu köylünün ürettiği ürünleri değerlendirmesi demek o yüzden bu eğitimi yapmış bulunuyoruz" dedi.

Amaçlarının Niğde yöresini Türkiye’ye tanıtmak olduğunu ifade eden Kenar sözlerine şu şekilde devam etti;

‘‘Bu eğitimde her ne kadar içerisinde aşçılık eğitimi gibi görünse de bizim asıl hedefimiz yöremizde unutulmaya yüz tutmuş yöresel ürünleri tekrar canlandırmak. Turist bir yöreye geldiği zaman bir el sanatlarına bakar bir de yiyecek ve içeceğine bakar. El sanatları unutulur gider ama yiyip içtiyse unutulmaz. Bizim amacımız bu yöremizi Niğde’ye ve Türkiye’ye tanıtmak. Projemizin sonunda hepimiz milli eğitim bakanlığına ve iş-kurla birlikte yürüttüğümüz bir proje olduğu için milli eğitim bakanlığından sertifika alacaksınız. Bu sertifikayla da işyeri açabileceksiniz. Kooperatifleşme gibi kurumsallaşma çabamız var. Bu çabanın içerisinde yer alabileceksiniz. Ürün üretirken evde dahi üretebildiğiniz için sizin ürettiğiniz ürünü satabilme kolaylığı sağlayacaktır.”
Kaynak: İHA