Muratpaşa Öykü Ödülleri'nin Sahipleri Belli Oldu

Muratpaşa Belediyesi’nin bu yıl 2’ncisini düzenleyeceği Antalya Edebiyat Günleri kapsamında verilen ‘Muratpaşa Öykü Ödülleri’nin sahipleri belli oldu.

Muratpaşa Öykü Ödülleri'nin Sahipleri Belli Oldu
Muratpaşa Belediyesi’nin 23 - 25 Mart tarihleri arasında 2’ncisini gerçekleştireceği Antalya Edebiyat Günleri kapsamında yazın dünyasının en canlı alanlarından biri öykü dalında 2016’nın en iyileri belirlendi. Aysu Erden, Ayşegül Tözeren, Faruk Duman, İbrahim Karaoğlu, Özcan Karabulut, geçen yılın ödül sahibi Hasan Özkılıç ve Türkçe’nin yanlış ve kötü kullanımını eleştirdiği ‘Türkçe Off’ adlı kitabıyla büyük ilgi uyandıran ve öyküden romana, denemeden tiyatroya yazın dünyasının bir çok alanında eserleri bulunan Feyza Hepçilingirler’den oluşan seçici kurul, 1 Ocak - 31 Aralık 2016 tarihleri arasında yayınlanmış öykü kitapları arasında yaptığı değerlendirmenin sonuçlarını açıkladı.

Öykünün toplum yaşamındaki yerini güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen ‘Muratpaşa Öykü Ödülleri’nde En İyi Öykü Kitabı ödülüne ‘Kuyuda’ kitabıyla Belma Fırat değer görülürken En İyi İlk Öykü Kitabı ödülü ise ‘Şu Yağmur Bir Yağsa’ ile Kamil Erdem’in oldu.

Öykücülükte yeni bir damar

Kurul gerekçeli kararında Belma Fırat’ın ‘Kuyuda’ isimli öyküsüyle ‘ötekileştirilenlerin hikayelerini ötekinin dilini bozmadan, edebi estetik içinde aktarabilmesi, başka kadınların öykülerini yazarak, Türkiye öykücülüğünde yeni kılcal damarlar oluşturması’ nedeniyle verildiğini belirtti.



72 yaşında ilk kitabıyla

“Şu Yağmur Bir Yağsa” isimli öykü kitabıyla ‘En İyi İlk Öykü Kitabı’ ödülünü kazanan 72 yaşında, Datça’nın bir köyünde yaşayan Kamil Erdem ise seçici kurul tarafından ‘yaşamın içinden hikayeleri canlı anlatımı ve özenli dil kullanımı ile öykü türüne taşıyabildiği, edebi estetikten ödün vermeden hakikatle yüzleşmenin, iç hesaplaşmanın hikayelerini aktarabildiği için’ gerekçeleriyle ödüle değer görüldü.

Edebiyatın öykü dalında 2016’nın en iyilerine ödülleri 24 Mart Cuma Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu’nda düzenlenecek törenle takdim edilecek.
Kaynak: İHA