Kenya'da Doktorların 100 Günlük Grevi Sona Erdi

Kenya Doktorlar ve Diş Hekimleri Birliği Genel Sekreteri Oluga: 'Umarım ülke olarak bir daha böyle bir şey yaşamak zorunda kalmayız'.

Kenya'da maaş artışı talebiyle 3 ay önce greve giden doktorların, hükümetle işe dönüş anlaşması imzalayarak greve son verdikleri bildirildi.

Başkent Nairobi'de tarafların bir araya geldiği toplantının ardından, Kenya Sağlık Bakanlığıyla Kenya Doktorlar ve Diş Hekimleri Birliği (KMPDU) arasında 'işe dönüş anlaşması' imzalandığı ve doktorların grevi sona erdirdikleri duyuruldu.

KMPDU Genel Sekreteri Ouma Oluga, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Sendikanın grevi sona erdirmesinden mutluyuz, umarım ülke olarak bir daha böyle bir şey yaşamak zorunda kalmayız.' dedi.

Kenya Valiler Konseyi Başkanı Peter Munya da 'Bu ülke böyle acı bir süreci bir daha yaşamamalı, halkın menfaatini hep ilk sıraya koymalıyız.' ifadesini kullandı.

Öte yandan doktorların maaşlarına yapılacak zam oranına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, 2013 Toplu İş Sözleşmesinin (CBA) 60 gün içinde yeniden görüşülerek imzalanması ve söz konusu oranın belirlenmesi bekleniyor.

Hükümet son görüşmelerde doktorların maaşlarına yüzde 50 zam sözü vermiş ancak hekimler bu teklifi kabul etmemişti. Doktorlara göreve dönme çağrısı yapan hükümet buna uymayanların işine son verileceğini kaydetmişti.

Kenya'da 5 Aralık 2016'da ülke genelindeki devlet hastanelerinde başlayan grev, 2 bin 500'ün üzerinde sağlık kurumunu etkileyerek sektörü felç etmiş, yetkililer çok sayıda hastanın grev nedeniyle yeterli sağlık hizmeti alamadığı için yaşamını yitirdiğini belirtmişti.
Kaynak: AA