İtalya Dışişleri Bakanı Alfano, Ramallah'ta

İtalya Dışişleri Bakanı Alfano, Filistinli mevkidaşı Maliki ile Ramallah'ta bir araya geldi.

İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Alfano, Filistin meselesine adil ve daimi çözüm bulunmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Filistin ile İsrail'in yeniden müzakere masasına oturması için çağrıda bulunan Alfano, 'Roma, Filistinliler ile İsrailliler arasındaki sorunun sonlandırılması için yeniden siyasi bir zemin oluşturulmasına katkıda bulunmak istiyor.' dedi.

Ülkesinin, Filistinlilerin ekonomilerinin güçlenmesi, kalkınmaları ve kurumlarını inşa etmelerinin yanı sıra taraflar arasında ve Filistinlilerin AB ile ilişkilerini güçlendirecek alanlarda destek vermeye devam edeceğini kaydeden Alfano, Roma yönetiminin, bin 500 kişiye ulaşan Filistin emniyet güçlerini eğitmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Maliki ise İtalyan mevkidaşıyla gerçekleştirdikleri görüşmede, bölgedeki durumu ve Filistin-İsrail müzakerelerinin uluslararası kararlar doğrultusunda yeniden başlamasının yollarını ele aldıklarını dile getirdi.

Maliki, 'İki devletli çözüm ile güvenlik ve istikrar içinde yaşayacak bir Filistin devletinin kurulmasını sağlayacak barışçıl çözümün sağlanması için çalışmaya olan bağlılığımızı teyit ettik.' diye konuştu.

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah da Alfano ile ofisinde gerçekleştirdiği görüşmede, iki ülke arasındaki ortak işbirliği ve tarihi ilişkileri güçlendirme konularını ele almıştı. Hamdallah, Filistin yönetiminin iki devletli çözüme bağlılığını yinelemiş, Alfano ise Filistin devletinin tanınması çağrısı yapmıştı.

İsrail-Filistin görüşmeleri, İsrail'in yerleşim birimi inşaatlarına devam etmesi, 1967 sınırları ve tutukluların serbest bırakılmasını kabul etmemesi nedeniyle 2014'te durmuştu.

Kaynak: AA