Harran Üniversitesinde Gençlerle Enine Boyuna

Harran Üniversitesinde düzenlenen “Gençlerle Enine Boyuna” programında Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna üniversite öğrencilerine anayasa ve yönetim sistemlerini anlattı.

Harran Üniversitesinde Gençlerle Enine Boyuna
Ziraat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen programın açılışında söz alan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, üniversite gençlik kulüplerinin faaliyetlerinin önemine dikkat çekerek, Gençlerle Enine Boyuna konferansına öncülük eden Kariyer Kulübüne teşekkür etti. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansa, anayasa ve yönetim sistemleri ile ilgili son dönemlerde yaşanan tartışmalardan bahsederek başlayan Vali Tuna, anayasa ve ülkenin nasıl yönetileceği konusunda ülkenin aydınlarının görevinin halkı yönlendirmek yerine bilgilendirmek olması gerektiğini, bu gereklilik üzerine bu çalışmayı yaptıklarını kaydetti.

Konferansa dünya ülkeleri tarafından kullanılan yönetim sistemlerinin özelliklerini anlatarak devam eden Vali Tuna, monarşi ve yarı monarşi ile yönetilen ülkelerin yüksek ekonomik değerlere ulaştığını söyleyerek, “Avrupada bugün yarı monarşi olan ülkeler var. Mesela İngiltere, Hollanda, Belçika, İspanya ve İsveç’te krallar var. Bu ülkelerdeki krallar sadece sembolik değil” dedi.

Türkiye’de kullanılan anayasa ve yönetim sistemi ile yeni düzenlemenin özelliklerinden bahseden Vali Tuna, “Siyasette zaafa düşmenin bütünü bir arada tutamamanın da ülkenin bekasını ve hukuku tehlikeye atacağını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Siyasi tarihimizde bunun birçok örneği var. Tabi ki bu sistemde değişik grupların istekleri, beklentileri olur. Uzlaşmayla bunları tatmin etmek için yollar bulunabilir. Siyaset de bunun için var” dedi.

Konferansa Vali Tuna’nın yanı sıra Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sarıışık, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Gündoğan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Siverekli, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Kaynak: İHA