Fındık Üreticilerine Külleme Hastalığı Ve Gübreleme Eğitimi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Bartın ilinde fındık bahçelerinde ekonomik kayıplara neden olan Fındıkta Külleme Hastalığı ve Fındık Kozalak Akarı’nın tanımı, zararı ve mücadele yöntemleriyle ilgili eğitim toplantısı düzenlendi.

Fındık Üreticilerine Külleme Hastalığı Ve Gübreleme Eğitimi
Bartın merkez Güzelcehisar köyünde düzenlenen eğitimde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel üretim ve Bitki Sağlığı şube Personelleri Ziraat Mühendisleri İbrahim Yıldırım, Onur Aydoğan ve Cengiz Bostancı tarafından bilgilendirmeler yapıldı.

“Kayıplar önlenebiliyor”

Eğitimlerle ilgili konuşan Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, “Ülkemiz, dünya fındık üretimi ve ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Fındık üretiminde önemli kısıtlardan biriside zararlı organizmalardır. Bu hastalık ve zararlılar ile zamanında ve etkin bir mücadele yapılmadığı zaman önemli ölçüde kalite ve verim kayıplarına sebep olabilmektedir. Son yıllarda fındık üretim alanlarında külleme hastalığı yoğun bir şekilde görülmekte ve fındık üretiminde verim ve kalite kayıplarının olduğu belirtilmektedir. Ancak alınacak kültürel önlemler ve Bakanlık tarafından tavsiye verilmiş olan bitki koruma ürünleri ile zamanında ve doğru bir şekilde mücadele yapıldığı zaman bu kayıplar önlenebilmektedir” dedi.



“Eğitimlerimiz sürecek”

Eğitimlerin süreceğini kaydeden Bayram, “Fındık külleme hastalığı ile zamanında ve etkin bir mücadele yapılmasını sağlamak için Bartın İlimiz merkez Güzelcehisar köyünde Fındık Üreticilerine "Fındıkta Külleme Hastalığı’nın seyri, zararının boyutu ve nedenleri anlatıldı. Hastalığın bu dönemde ve gelecek yıllardaki etkisini asgariye indirmek için gerek kültürel önlemler ve gerekse kimyasal mücadele hakkında bilgi verildi.

Fındık bahçelerinde yapmış olduğu zarar göz önüne alındığında üreticilerin geçici ruhsatlandırılan zirai ilaçları, Bitki Koruma Ürünleri Bayilerinden alarak mutlaka ilaçlı mücadele yapması gerektiği vurgulandı. Fındık Külleme Hastalığı ile mücadele Eğitimleri ilerleyen günlerde Bartın Merkeze bağlı diğer köylerde ve ilçelerde de devam edecektir” diye konuştu.

Kaynak: İHA