Çekmeköy Belediyesi 2. Uluslararası Kısa Film Yarışması

Yarışmanın bu seneki teması, '15 Temmuz İhanet ve Direniş' olarak belirlendi.

Çekmeköy Belediyesi 2. Uluslararası Kısa Film Yarışmasında, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini önleyen Türk milleti anısına 'İhanet ve Direniş' konusu işlenecek.

Çekmeköy Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, 15 Temmuz darbe girişimini, göğsünü siper ederek önleyen Türk milletinin bu destansı hikayesi film oluyor. Belediyenin sosyal sorumluluk projesi kapsamında '2. Uluslararası Kısa Film Yarışması'nda 'İhanet ve Direniş' konusu işleniyor.

Yarışmada son başvuru tarihi 2 Haziran 2017 olarak belirlendi. Yarışmanın ödül töreni ise 13 Temmuz 2017'de Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın proje sahibi olduğu uluslararası kısa film yarışmanın jürisinde, Yönetmenler Mustafa Şevki Doğan ve Mesut Uçakan, Sosyolog Erol Erdoğan, oyuncular Turgay Tanülkü ve Hakan Boyav, gazeteciler Metin Yüksel ve Meryem İlayda Atlas yer alıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Poyraz, ödülleri ihanete karşı halkın gösterdiği büyük direnişin yıl dönümünden iki gün önce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılacağı bir programla vereceklerini kaydetti.

Jüride yer alan oyuncu Turgay Tanülkü, Türkiye'de darbe ve sıkıntılar yaşandığını, 15 Temmuz'un bunlara bir örnek olduğunu bildirerek, 'Geçmişte yaşadığımız acıları evlatlarımıza aktaramadık, anlatamadık. Şimdi bu projeyle kalıcı bir belge oluşacak.” ifadelerini kullandı.

Oyuncu Hakan Boyav ise 15 Temmuz'un acı fakat önemli bir tarih olduğunu, bu tarihte ihanet ve direnişi gördüklerini hatırlatarak, 'Bunun gelecek kuşaklara aktarılması için sinema sanatına önemli görev düşüyor. İşte bu, onun belgesi olacak. Sinemadaki yeni yetenekleri de görme fırsatı bulacağız.' değerlendirmesini yaptı.

Danışma kurulu ve ön eleme ekibini geçip, jüri tarafından değerlendirilerek dereceye girmeye hak kazanan filmlere ödülleri 13 Temmuz’daki törende verilecek. Yarışma sonunda birinci seçilen filme 30 bin, ikinciye 20 bin, üçüncüye ise 15 bin lira verilecek. Şehit Ömer Halisdemir Özel Ödülü’ne 12 bin, jüri özel ödülüne 10 bin lira ve 5 film için beşer bin TL mansiyon ödüllerinin de verileceği yarışmada, toplamda 112 bin lira dağıtılacak.

Yarışmaya, dolaylı ya da doğrudan 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi ekseninde 'İhanet ve Direniş' temasına işaret eden, toplam süresi 15 dakikayı aşmayan dijital formatta kurmaca, animasyon, belgesel ve deneysel filmler katılabilecek. Başvurular 2 Haziran tarihine kadar 'www.ihanetvedirenis.com' internet adresi üzerinden alınacak. Eser sahipleri sitedeki başvuru formunu doldurup, şartnameyi onayladıktan sonra filmleri yükleyerek, başvuru sürecini tamamlamış olacaklar.

Ön seçici kurul tarafından belirlenen 50 film yarışma jürisine sunulacak. Senaryo, yönetmenlik, kurgu, kamera-ışık ve film adı olarak beş konu başlığında yapılacak değerlendirmelerin ardından, dereceye giren filmler açıklanacak.
Kaynak: AA