Bakanların Van Ziyareti

Van’da faaliyet yürüten sivil toplu kuruluşlarının (STK) temsilcileri, dün kentte bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin programlarını değerlendirdi.

Bakanların Van Ziyareti
İHA muhabirine konuşan Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Abdullah Aras, Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Bakanların bu süreçte kentte yürüttükleri çalışmaların son derece önemli olduğunu belirttiler. Hükümet yetkililerinin ve oda başkanlarının Van’a gösterdikleri ilginin önemli olduğunu belirten MÜSİAD Van Şube Başkanı Abdullah Aras, ‘Üreten Türkiye Konuşuyor’ programının ilkinin Van’da yapılmasının hükümetin ilin ekonomisine verdiği değeri gösterdiğini söyledi.

Aras, “Bu toplantıda hem üretim hem istihdam konuşuldu hem de Van ekonomisinin resmi ortaya konuldu. Burada katılımcılar, özellikle güvenlik ve sınır ticareti konularındaki sıkıntıların giderilmesini istedi. Ayrıca Van’ın yaşanabilir bir il olduğu noktasında katılımcılar yüzde 93 oranında olumlu görüş belirttiler. Bu da ilimizin cazibesini ortaya koydu” dedi.

Özellikle 2017 yılının Van için önemli olduğunu ifade eden Aras, “İnşallah bu yıl içerisinde hem güvenlik sorunlarımızın çözüldüğü hem de ticaret hacmimizin arttığı bir il olacağız. Burada bölgeyi temsil eden önemli illerden bir tanesi haline geleceğimizi umut ediyorum. Bunun yanında hükümetimiz tarafından başlatılan yatırım hamlesi ve cazibe merkezleri programının da birçok ülkeye sınırı olan ilimizde ciddi yatırımlara sebep olacağını düşünüyorum. Bununla birlikte özellikle düşük olan ihracat rakamlarımızın da bundan olumlu olarak etkileneceğini düşünüyorum. Bu program özellikle üretime yöneliktir. Bunun da inşallah olumlu sonuçlarını alacağız” ifadelerini kullandı.

“Talebimiz üretim, istihdam ve huzurlu ortamın tahsisidir”

Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt da, dün bölge ekonomisinin resminin Van’da çizildiğini belirterek, “Hükümetimiz adeta dün Van’a bir çıkarma yaptı. Bakanlarımızın yanı sıra ülkemizde söz sahibi olan STK temsilcileri de ilimizde bulundular. Bu ilimiz ve bölgemiz açısından da son derece önemlidir. Van her yönüyle dün tarihi bir gün yaşadı. Gerek Gümrük ve Ticaret Bakanımız gerekse de Ekonomi Bakanımız tarafından yapılan değerlendirmeler son derece önemliydi. Özellikle kalkınma hamlesi ve cazibe merkezleri imkânlarından ilimizin maksimum düzeyde faydalandırılması noktasında bu toplantılar önemlidir. Gün boyu süren bu etkinlikleri bizler de yakından takip ettik. Buradaki talebimiz üretim, istihdam ve huzurlu ortamın tahsisidir” diye konuştu.



Van bölgeye liderlik yapacak bir ildir”

TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe de, Van’ın kültürel zenginlikleri, tarihi ve inanç turizmi alanındaki potansiyeliyle bölgeye liderlik yapacak bir il olduğunu belirterek, “Bakanların Van’a gelmelerinin olumlu noktada katkıları olacaktır. Özellikle Gümrük ve Ticaret Bakanımızın Kapıköy Sınır Kapısında devam eden modernizasyon çalışmalarının hızlandırılması noktasında etkili olacağını düşünüyorum. Burada özellikle ilimize yönelik verilen sözlerin unutulmamasını istiyoruz. Bunların masada kalmaması gerekir. Bunların uygulanması noktasında yerel aktörler de son derece önemlidir. Bizler bunun takipçisi olacağız. Yetkili makamlar da inşallah bu çalışmalarını sıklaştıracaklardır” diye konuştu.

Kaynak: İHA