Bakan Zeybekci, Gündemdeki Önemli Konuları Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Zeybekci, Hollanda’ya herhangi bir ekonomik yaptırımın masada olmayacağını söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Zeybekci, bir gazeteciden gelen ‘Hollanda’ya herhangi bir ekonomik yaptırım söz konusu mu?’ sorusu üzerine “Net olarak söylüyorum, hiçbir ülke ile Hollanda dahil olmak üzere bu süreçte ekonomi ve ticari ilişkilerimiz masada olmayacak" dedi.

Bakan Zeybekci, Hollanda’ya ekonomik yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağına şu ifadelerle cevap verdi: “Ekonomik, diplomatik anlamdaki iyi ilişkiler yüzyıllar sürüyor. Şu anda bizim Hollanda ile ilişkilerimizin temeli 400 yıl. Hemen hemen sıfır sorunla geldiğimiz bir alan. Ama diğer taraftan detaylarını gayet bildiğimiz yaşanan olumsuzluklarda, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanının özellikle bir bayan bakanının tabi olduğu o uygulamaları kabuk etmek mümkün değil. Bunun hesabı mutlaka sorulacak. Ama bunun hesabı hukuki platformlarda sorulacak, diplomatik platformlarda sorulacak. Bakanımıza silah doğrultarak yani ekibine silah doğrultarak oradaki yapılan uygulama. Dokunulmazlığı var hiçbir şekilde dokunmazsınız, ne aracına dokunabilirsiniz ne de kendisine hiçbir şekilde ’şöyle yap’ diyemezsiniz. Tüm dünyadaki diplomatik terbiyeye aykırı olan bu uygulamaları kendi mecralarında Türkiye olarak mutlaka karşılık verilecektir. Hukuki bütün haklarımız sonuna kadar kullanılacaktır. Oradaki vatandaşlarımızın tabi oldukları uygulamalarla ilgili hukuki anlamdaki bütün süreçler sonuna kadar götürülecektir. Ama bunu ekonomik anlamda diğer platformlara taşımak demek inanın bu algı operasyonlarını yani 23 Temmuz günü darbeden bir hafta sonra Türkiye’de darbenin başarısız olmasının, demokrasinin sonu olarak gören Almanya’da yayın yapan bir dergiyi alıp da bunun tüm Almanya’ya, Alman halkına ve devletine mal etmek yanlış olur. Ve bu algı operasyonunu yürüten terör örgütlerinin de bizden istedikleri de bu. Bizden bekledikleri de bu. Ekonomik, ticari, siyasi ve kültürel ilişkilerimizde bunun bir şeklide etkilenmesi ve sonuçlarının olması. Net olarak söylüyorum, hiçbir ülke ile Hollanda dahil olmak üzere bu süreçte ekonomi ve ticari ilişkilerimiz masada olmayacak".

“Ben ‘Ekonomi Bakanı’ olarak söylüyorum"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin Hollanda konusunda “Ekonomik yaptırım olabilir" sözlerinin hatırlatılması üzerine Zeybekci, “Ben Ekonomi Bakanı olarak söylüyorum" dedi.

Açıklanan işsizlik rakamlarına değinen Zeybekci işsizlik rakamında gelinen noktanın çok önemli olduğunu vurguladı. Zeybekci ,”Türkiye’de maalesef ekonomik olarak başka şeylere çok fazla takılıp kaldığımız için böyle değerleri pek görmüyoruz. Yani işsizlik rakamlarımız önemli, gelmiş olduğumuz rakamda son derece önemli, yani istihdamı artırmamıza rağmen Türkiye’deki bize ait, bize özgü bazı gerçeklerden dolayı da işsizliğimizi düşüremiyoruz. Son altı yıl içinde işgücüne katılım oranımız yüzde 44’lerden şimdi yüzde 52’lere geldi. Yani çalışmayan vatandaşlarımız özellikle ev kadınlarımız yoğun bir şekilde ben çalışacağım diyerek iş hayatına katılma talepleri oldu. Artı kırsaldan sanayi, hizmetler sektörüne reel çalışma alanına, reel ekonomiye yoğun bir katılım var. Bu tabi bizim şikayet edeceğimiz, mazeret olarak göstereceğimiz bir alan değil. Bunlar Türkiye’nin gerçekleri. Onun için Türkiye olarak biz ne zamanki yüzde 5 buçuğun altında bir büyümeye girdik. Ne zamanki bunun altına indik işsizlikle ilgili rakamlarımızın negatif anlamda artması kaçınılmaz hale geliyor. Onun için ne yapıp etmeli derhal Türkiye’yi pozitif anlamda büyüme aralığına mutlaka ve mutlaka getirmemiz gerekiyor. Bunun için de hükümet olarak şuanda topyekün seferberliğimiz Türkiye’de istihdamın artırılması, büyümenin artırılması, üretimin ve sanayinin reel sektör anlamında yatırımların artırılmasıyla ilgili çok yoğun bir çalışmamız var. Onun için döne döne anlatıyoruz. Proje bazlı yatırım teşvik sistemimizle ilgili önceliklerimizi onun için döne döne Türkiye’de ihracat seferberliğinin öneminin anlatıyoruz. Çünkü yüzde 12 yüzde 15 oranında ihracat artışı demek Türkiye’de bu kadar çok üretimin bu kadar çok istihdamın artması demek. Onun içinde bu mücadelemiz devam edecek. Yani işsizlik bizim en önemli problemlerimizden bir tanesi. İstihdam en önemli problemlerimizden bir tanesi. Ama bunu yaparken de şunu özellikle dikkat edeceğiz. Bunu özel sektör eliyle çözeceğiz. Özel sektör üretim yani hizmetler ve üretim sektörü eliyle çözeceğiz” şeklinde konuştu.

“Bir babaanneye torununa baktığı için para vermek pek doğruma gelmiyor"

"Büyükanne projesi" maaşlarının sorulması üzerine Zeybekci, “Babaanne kısmı eminin ekonomik olarak bir katkısı olacaktır da, benim şahsi görüşüm Nihat Zeybekci olarak görüşüm; bir babaanneye torununa baktığı için para vermek pek doğruma gelmiyor. Bizim değerlerimiz var, Türkiye olarak bizim aile, o sevgi, o içtenlikle ilgili biraz. Ama ekonomik anlamda her halde artı bir desteği olacağı da kaçınılmazdır. Annelerin çalışmakla ilgili fırsat bulmaları anlamında da pozitif görüyorum" diye konuştu.

Hollanda’ya ekonomik yaptırımlar

“Merkez Bankamızın arkasındayız"

Bakan Nihat Zeybekci, yarın Merkez Bankasının faiz kararını açıklayacak olmasının hatırlatılması üzerine de, “Merkez Bankamızın bu süreçteki kararlarını destekliyoruz. Eli son derece güçlü ve enstrümanları da son derece çeşitlidir. Alacağı kararlar veya vereceği kararlar ve atacağı adımlar konusunda bağımsızdır ve destekliyorum ben. Merkez Bankamızın arkasındayız" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA