Bakan Müezzinoğlu Açıklaması '2017 Aralık Sonunda İşsizlik, Yüzde 10'Ların Altına İnecek'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Büyükanne Projesi ile ilgili olarak "Bu bir maaş değil ki, bu bir hediye. Burada işin özü; doğum yapmış annenin, istihdamda güçlü kalışına destek vermektir" dedi. bakan Müezzinoğlu, işsizlik rakamlarının da bu yılın Aralık ayı sonunda yüzde 10’ların altına ineceğini belirtti.

Bakan Müezzinoğlu Açıklaması '2017 Aralık Sonunda İşsizlik, Yüzde 10'Ların Altına İnecek'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu İstanbul’da düzenlenen istihdam seferberliği toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, bugünkü Büyükanne Projesi’nde, büyükannelere maaş verilmesini doğru bulmadığına yönelik açıklamalarının sorulması üzerine Müezzinoğlu, kadının istihdamdaki gücünü artırmak, istihdamda kalıcılığını devam ettirebilmek adına böyle bir projeyi pilot uygulama olarak başlattıklarını söyledi.



"Amacımız doğum yapmış annenin istihdamda kalmasını sağlamak"

Torununa bakan büyükannelerin ücret talebinde bulunmadığını ifade eden Müezzinoğlu, "Onlar da zaten şunu diyor; onun hesabına bankada hesap açacağım, onun hesabına yatıracağım veya ona hediye alacağım. Dolayısıyla bu bir maaş değil ki, bu bir hediye. Burada işin özü; doğum yapmış annenin, istihdamda güçlü kalışına destek vermektir. 2016’nın başında doğum yapmış anneye, şayet anne ve baba, her ikisi de çalışıyorsa, yarı zamanlı çalışma hakkı verdik. Yarı zamanlı çalışma hakkını kullanmak isteyen anne için yönetmelikte ’Bir gün gelir, bir gün gelmeyebilir’ şeklinde düzenleme de var. Geldik buraya, işveren ne diyor; ’Bir gün gelen, bir gün gelmeyen anneyi, çalışanı benim istihdamda tutabilmem mümkün değil. Veririm tazminatını, gönderirim eve.’ Biz buna rıza gösterebilir miyiz? Gösteremeyiz. O zaman kadının istihdamdaki gücü, artı maaşındaki yarı yarıya düşmesi, ev ekonomisine de katkıyı azaltacak. Bir, maaş eve tam gelsin; iki, kadın istihdamı güçlü olsun; üç, torun emin ellerde olsun; dört, anne huzurlu olsun; beş, bir hediye verelim. Bu kadar basit" dedi.

"İşveren için cazibe devam ediyor"

Bakan Müezzinoğlu, bir gazetecinin işbaşı eğitiminde sürenin 3 aya düşürülmesi ile ilgili sorusuna ise, "3 aya indik, daha önce 6 aydı. Ama rakamı 500 bine çıktık. Şimdi 500 binlik bir rakamla işverenimize diyoruz ki; bir, şayet senin iş yerinde acemi olarak görüyorsan, bunu 3 ay içerisinde eğit. 3 ay sonra neden yararlanıyorsun? 3 ayın sonunda bütün vergileri, bizim üstlendiğimiz bir sistemden yararlanıyorsun. Dolayısıyla burada iş verenimiz açısından, cazibe devam ediyor. İşe girecek açısından da ilk defa 3 ay içerisinde işe başlıyor. Teorik bilgisi var, pratiğini 3 ay içerisinde işverenimiz ona verecek. Sonrada artı istihdam teşviklerinden yararlanacak ve bu anlamda 1 buçuk milyonun üzerindeki insanımızı istihdama katmış olacağız" diye konuştu.

"2017 Aralık sonunda işsizlik yüzde 10’ların altına inecek"

Toplantıda işşizlik ile ilgili açıklamalar yapan Müezzinoğlu, "Bugünkü verilere baktığımda özellikle Mart sonu itibariyle artı istihdamda 500 binli rakamlara ulaşacağımız konusunda bir tereddüdüm yok. Şuanda iki gün öncesinin rakamları 309 bin 50 rakamını yakaladık. 309 binleri 310 binleri Mart’ın ilk 12’si itibariyle yakaladığımıza göre bunu inşallah Mart sonu itibariyle 450 ile 500 bin rakamlarını yakalamış olacağız. Bu 500 binli rakamlar hızla bizim bundan sonra işsizlik oranlarının önce gelecek ay durduğu, Şubat’tan itibarende hızlı bir düşüşü yakalama sürecine gireceğiz. İnancım o ki 2017 Aralık sonu itibariyle bizim işsizlik rakamlarımız yüzde 10’ların altına yüzde 9 buçuklara mutlaka inecek. Ama hep beraber yüzde 9’un altına indirsekte TİM’in bu 300 bin hedefini aştığı gün ne istiyorsa uygun bir ödülü vermekte benim boynumun borcudur" diye konuştu.

Kaynak: İHA