Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in Paris Temasları

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Paris’teki temasları kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi ardından onuruna düzenlenen akşam yemeğine katıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, çeşitli temaslarda bulunmak üzere mevkidaşı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi. Resmi ziyaret için iki günlüğüne Fransa’ya gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Elysee Sarayı’nda görüştü. Fransız mevkidaşı Hollande, Azerbaycan Cumhurbaşkanın onuruna akşam yemeği verdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Elysee’deki randevusuna 15 dakika gecikmeli olarak katıldı.

40 dakika süren görüşmenin ardından, Azerbaycan ile Fransa arasında, ticari ve kültürel anlaşma imzalandı. Yapılan anlaşmanın ardından iki devlet başkanı düzenledikleri basın toplantısında varılan ikili anlaşmayla ilgili açıklamada bulundular. Görüşmede ağırlıklı olarak Ermeni işgalindeki Karabağ konusuna yer verildi.

Ermeni işgali altındaki Karabağ konusunun çözümüyle ilgili olarak MİNSK grubu içerisinde, Fransa’nın da bulunması üzerine bu konunun bir yıl önce Elysee Sarayı’nda Ermenistan Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla da yapıldığı aktarıldı. Azerbaycan ile varılan ikili ticari ve kültürel anlaşmada ise, Fransız şirketlerinin Azerbaycan arasında ulaşım ve içme suyu tesisatlarıyla ilgili yeni anlaşmalar imzaladığı, Fransa’da Azerbaycan dilinin Fransız okullarında öğretilmesine yönelik anlaşmaların yapıldığı belirtildi. Ayrıca, Azerbaycan ile Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki işbirliğinin ve ticari ilişkilerin çok iyi yürütüldüğüne dikkat çekildi ve bunun gelecek yıllarda daha da ileriye götürülmesi için çalışmaların başlatılması yönünde görüş birliğine varıldığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, Paris’teki temaslarının ardından yarın Azerbaycan’a dönecek.
Kaynak: İHA