Aşut Açıklaması 'Alternatifleri Oluşturmamız Gerekiyor'

İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, başta Hollanda olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye yönelik tavırlarını protesto ederek, yapılanın hiç doğru olmadığını söyledi. Bu ülkelerin Türkiye ihracatının yüzde 50’ye yakın bölümünü oluşturduğuna dikkat çeken Aşut, “Ticaretimizin devam etmesi gerekiyor, ancak bu şartlar altında bizim devam etme şansımız yok. Alternatifleri oluşturmamız gerekiyor” dedi.

Aşut Açıklaması 'Alternatifleri Oluşturmamız Gerekiyor'
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Aşut, aylık basın toplantısında Oda çalışmalarını ve gündemdeki konuları değerlendirdi. Aşut’a toplantıda, MTSO Başkan Yardımcısı Nuh Yüksel Güngör ve Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Sadık Çağatay Güneş de eşlik etti.

MTSO tarafından Akdeniz Turizm Forumu MEDITOUR 2016 çerçevesinde hazırlatılan “İçel’in Gizemi” adlı tanıtım filminin izletilmesiyle başlayan toplantıda, konuşmasına Milli İstihdam Seferberliği ile başlayan Aşut, seferberlik kapsamında devletin olağanüstü önemli destekleri olduğunu, ancak nihai amacın sadece bu desteklere güvenmek olmaması gerektiğini söyledi.

İş dünyası olarak bu seferberliğin bir parçası olmak için tüm gayretlerini göstereceklerini belirten Aşut, “Sonuçta iş ve aş toplumsal huzur demektir. Ancak, amacımız sürekli ve kalıcı istihdam ise öncelikle üretime, ihracata odaklanmak zorundayız. İnsanımızı sadece birer çalışan olarak değil, özellikle yenilikçi fikirleri olanları girişimciliğe teşvik etmek zorundayız. Atıl potansiyelimiz olarak duran kadınlarımızı ekonominin ve üretimin bir parçası yapmak zorundayız. Gençlerin gücünü daha fazla küçümsememeliyiz ve destek olmalıyız. MTSO olarak kendi gücümüzle vizyonumuzla bunu yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.



Memur bir Türkiye değil, girişimci bir Türkiye olmak zorundayız”

Yeni girişimcilerin zor ekonomik şartlar arasında kısa sürede yok olmamaları için KOBİ Akademi projesini hayat geçirdiklerini dile getiren Aşut, “Ülkemizin firma yaş ortalaması çok genç. 100 yılı aşan firma sayımız yok denecek kadar az. Bunun arkasında memurluğa meyilli bir millet olmamızın, ülkemizde girişimcilik kültürünün geç oluşmasının yanında başka nedenler de var. Ne yazık ki, oyunu ekonominin evrensel kurallarına göre oynamıyoruz. Gelişmiş dünya ekonomileri şirketlerde kurumsallaşmaya giderken, biz ne yazık ki, geleneksel tek kişiye bağlı aile şirketi mantığından sıyrılamadık. Ürünlerimizi ve firmamızı markalaşma konusunda bir adım öteye taşıyamadık. Kalıcı girişimcilik ve firmaların kalıcılığı için KOBİ Akademi’nin yeni kurulan İçel firmalarına olağanüstü yararlı olacağına inanıyorum. Memur bir Türkiye değil, girişimci bir Türkiye olmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

“Hiçbir dış sorun bizim içeride kendi eksiklerimizi gidermememiz kadar bize zarar vermiyor”

İçel’in, 2008-2009 krizinden bu yana ihracatını koruduğuna işaret eden Aşut, büyük sıçramalar yapılmasa da zor zamanda var olanı korumanın önemli olduğunu vurguladı. İçel’in, hayata geçirilemeyen yatırımların sıkıntılarını yaşadığı eleştirisinde bulunan Aşut, “Her sıkıntıya rağmen yüksek teknolojili ve katma değerli ürünlerdeki yüzde 3’e yakın artış çok önemlidir, gelecek için bir umuttur. Havaalanımız zamanında bitseydi, lojistik merkez ve tarım-gıda teknoparkı gibi önemli katma değer yaratacak olan projeler bürokrasiye takılmasaydı, imar planlarındaki sanayi, ticaret, üretim alanları çok daha önce yatırımı teşvik edecek şekilde hazırlanmış olsaydı, bugün bu sıkıntılar arasında çok daha farklı bir İçel olurdu. Bizim dışımızdan kaynaklanan sorunlar var ve bu bölgesel ve küresel sorunlar bizim kontrolümüzde değil. Ancak, hiçbir dış sorun bizim içeride kendi eksiklerimizi gidermememiz kadar bize zarar vermiyor. Kendi eksiklerimiz bizi çok daha fazla geri atıyor” şeklinde konuştu.



“İçel’in Gizemi tanıtım filmi üçüncülük ödülü kazandı”

Aşut, MTSO’nun Akdeniz Turizm Forumu MEDITOUR 2016 çerçevesinde İçel için hazırlattığı ve bir İçel firmasının çektiği “İçel’in Gizemi” adlı tanıtım filminin, ITB Berlin fuarının bir parçası olan Golden City Gate isimli Turizm Filmleri yarışmasında 42 katılımcı kent arasında üçüncülük ödülü kazandığını da bildirdi. Filmin fuara binlerce insan tarafından izlendiğini, İçel için önemli bir imaj ve tanıtım çalışması olduğunu dile getiren Aşut, şunları söyledi: “Her alanda dünya kalitesinde iş yapan bir İçel hedefimizdir. Bunu çeken firmanın bir İçel girişimcisi olması ise ayrıca gurur vericidir.”

Aşut, turizme yönelik çalışmaları kapsamında kruvaziyer endüstrisinin en büyük fuarı olan Seatrade 2017’de İçel olarak yer alacakları bilgisini de verdi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Aşut, başta Hollanda olmak üzere Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka gibi bazı Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasında yaşanan gerilimin ekonomiye ve ihracata etkilerinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi: “Yaratılan tüm olumsuz süreci tekrar protesto ederek başlamak istiyorum. Sonunda biz iş dünyası karşılıklı işbirliklerini devam ettirmek zorundayız. İçel’in ve Türkiye’nin de yüzde 50’ye yakın ihracatını oluşturan ülkeler bunlar ve dünyanın şu anda zengin olan bölgesi. Ticaretimizin devam etmesi gerekiyor. Ancak, bu şartlar altında bizim devam etme şansımız yok. Alternatifleri oluşturmamız gerekiyor.”

“Yapılan doğru doğru bir çalışma değil. Bu süreci haklarımızdan feragat etmeden daha iyi yönetebilmemiz lazım”

Yıllardır alternatifleri oluşturmak için çalıştıklarına dikkat çeken Aşut, Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi’ni bu amaçla çalıştırmaya başladıklarını söyledi.

“Elimizdeki ürünleri hangi bölgelere daha iyi kaynaklarla nasıl aktarabiliriz, ona bakıyoruz” diyen Aşut, yaşanan sürecin yanlış olduğunu vurgulayarak, “Ama bu süreci haklarımızdan feragat etmeden daha iyi yönetebilmemiz lazım. İnsan hakları diyorsunuz, basın özgürlüğü diyorsunuz, demokrasi diyorsunuz, her şeyi söylüyorsunuz ve biz Avrupa Birliğiyiz diyorsunuz, karşılığında yapılan da hiç doğru bir çalışma değil. Ne için yapıldığını hepimiz biliyoruz zaten. O çerçevede bizim daha diplomatik hareket ederek, iş dünyası kendi çıkarlarını koruyarak bir yerlere gitmesi lazım. Ama sıkıştığımız için de bizim tekrar dönüp Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezimizi tetikleyip iş dünyası ile paylaşmamız gerekiyor. Biz bu yönde önemli adımlar attık, firmalarımızı başka yönlere yönlendirme yönünde birçok çalışmayı ortaya koyduk. Sanıyorum bu süreci kısa sürede geçeceğiz ve Türkiye’nin büyük potansiyeli olan, varlığı olan insan gücümüzü farklı yönde yönetmeye gayret edeceğiz. İçel de bu çalışmada bir nebze katkı sağlayacaktır” dedi.



Hollanda, 7. sırada çalıştığımız önemli ülkelerden biri. Bir anda kaldırıp atma şansımız yok”

İçel’de 7 tane Hollanda firması olduğunu ve bunlarla iş yaptıklarını belirten Aşut, “Türkiye, İçel’in AB ile yaptığı ihracatın içindeki dış ticaret rakamlarına baktığınız zaman Hollanda da bizim 7. sırada çalıştığımız önemli ülkelerden biri. Bir anda kaldırıp atma şansımız yok. Bu süreç devam edecektir. Karşı taraftaki iş dünyası da rahatsız. Onlar da gerekli tepkilerini kendi içlerinde veriyorlar. Biz de gerekli şekilde karşı tarafla bilgi paylaşmaya devam ediyoruz. Ama MTSO’nun ne kadar doğru bir yatırım yaptığını net olarak söylemek istiyorum. Ticari İstihbarat ve Bilgi Merkezi mutlaka tüm şirketler tarafından kullanılacaktır ve kullanılır pozisyonda. Şu anda aktif bir hareket var” ifadelerini kullandı.

“İçel’in istihdamına olumlu artış var”

İstihdam verilerinin önümüzdeki ayın sonlarına doğru açıklanacağını dile getiren Aşut, ancak yaptıkları çalışmalarda İçel’deki istihdamda olumlu yönde bir artış gördüklerini ifade ederek, Şubat ayında teşviklerin çalışmaya başladığını, Mart ayı sonunda da çok farklı bir sonucun rahatlıkla pozitif yönde görüleceğini kaydetti.

İçel’in, istihdam seferberliğinde yine Türkiye’de örnek olan bir çalışmayı ortaya koymuş olacağının altını çizen Aşut, İçel’in reel olarak ne yapması gerekiyorsa onu yaptıklarını, 2017 Aralık ayı sonunda açıklanacak istihdam verilerinde yüzde 5’i çok rahatlıkla aştıklarının görüleceğini belirtti.



“Kurumlar olarak bir araya gelemiyoruz”

Aşut, İçel’deki eksikliklere yönelik bir soru üzerine de şunları söyledi: “Kurumlar olarak bir araya gelemiyoruz. Gelmemiz gerekirken gelemiyoruz. Toplum liderleri bir araya gelirse sorunlar çok rahat çözülebilir. Girdiğimiz süreçte İçel’de bir kutuplaşma var. Türkiye’de de aynı. O kutuplaşmayı kent çıkarları için ortadan kaldırmamız gerekiyor.”
Kaynak: İHA