'Asansör Sektör Toplantısı' Yapıldı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şubesi tarafından "Asansör Sektör Toplantısı” gerçekleştirildi.

'Asansör Sektör Toplantısı' Yapıldı
Sektörün yoğun ilgi gösterdiği toplantıda “sektörün sorunları, nitelikli istihdam-mesleki yeterlilik belgesi ve belgelendirme süreçleri ve a tipi muayene kuruluşlarınca yapılan periyodik kontroller” konu başlıkları tartışıldı. Toplantıda ayrıca katılımcılara İŞKUR tarafından istihdama yönelik sağlanan destekler konusunda bilgilendirilme yapıldı.

MMO Samsun Şube Seminer Salonu’nda yapılan toplantıya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü İrfan Yüksel, Samsun İŞKUR temsilcisi Mehmet Öztürk, Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü PGD Şube Müdürü Aycan Türkel, PGD Denetçisi Ufuk Özkan ve Samsun’da faaliyet göstermekte olan 24 asansör firması katıldı.



Sektörün ana sorunu nitelikli teknik personel ve sektörel birliktelik

Toplantıda sektör temsilcileri nitelikli teknik personel ihtiyaçlarını ve sektörel birlikteliğin oluşturulması gerekliliğini gündeme getirerek bu konularda çalışma yapılmasını talep ettiler. Nitelikli teknik personel kapasitesinin oluşturulabilmesi konusunda katılımcılara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü İrfan Yüksel detaylı açıklamalarda bulunarak izlenmesi gereken yol hakkında bilgi verdi.

Toplantı sonunda ilk etapta sektörel birlikteliğin sağlanabilmesi açısından asansör firma sahipleri Serdar Özinan, Okdağ Altay ve Adem Aktaş’tan oluşan heyetin Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Yönetim Kurulu ile sektörel birlikteliğe yönelik ortak çalışma yapması ve sektörün nitelikli teknik personel ihtiyacına yönelik süreç haritasının oluşturulmasına karar verildi.



MYK belgelendirme süreçleri başlıyor

Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK) mevzuatı kapsamında asansör sektöründe çalışmakta olan teknik personelin belgelendirme zorunluluğu 27 Mart 2017 tarihinde başlıyor. Bu kapsamda sektöre yönelik çalışmalarını sürdüren Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube asansör sektöründe hali hazırda çalışmakta olan ancak Mesleki Yeterlilik Kurumu mevzuatı kapsamında belgesi olmayan teknik personelin belgelendirilmesine yönelik “Asansör Bakım Onarım Personeli Seviye 3 ve Seviye 4 MYK Belgesi Sınavını” Mart ayı içerisinde Samsun’da yapacak şekilde planlamasını yaparak ön başvuruları almaya başlayacak.

Toplantıyla ilgili açıklama yapan MMO Samsun Şube Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Gürkan, Samsun’da ve bölge asansörlerin imalatı, montajı, periyodik kontrolleri ve sektörde çalışan makine mühendislerinin eğitim/belgelendirmelerine yönelik ilgili kurum/kuruluşlar ile koordineli bir çalışma sürdürdüklerini, sektörün sorunlarını ve gelişimini yakından izleyerek çözüm önerileri oluşturma gayretinde olduklarını söyledi.

Sektörel birlikteliğin sağlanılması ile sonuca yönelik çalışmaların ivme kazanacağını belirten Gürkan, sektörün başlıca sorunları olan merdiven altı ile mücadele, nitelikli teknik personel kapasitesinin artırılması, haksız rekabet ile mücadele ve desteklere erişim konularında mesafe alınacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA