'Anayasa Değişikliği Devrim Niteliği Taşıyor'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: 'Anayasa değişikliği, gerçekten ülkemize seviye atlatacak, zirveye çıkaracak çok önemli bir devrim niteliği taşıyor' 'Ancak sessiz sedasız bir devrim daha gerçekleştiriyoruz. Bakanlığımızı ve TÜBİTAK'ı yeniden yapılandıran kanun teklifimiz, TBMM'nin ilgili komisyonunda kabul edildi, Genel Kurul aşamasında bulunuyor' '(TÜBİTAK Reformu ile) ArGe ve Teknoloji Özel Hesabı'nı kuruyoruz. Böylece ArGe'ye ayırdığımız kaynağı hem artırma hem de daha etkin kullanma, daha doğru alanlara kanalize etme imkanı bulacağız'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, anayasa değişikliğinin Türkiye'ye seviye atlatacak, ülkeyi zirveye çıkaracak çok önemli bir devrim niteliği taşıdığını belirterek, 'Ancak sessiz sedasız bir devrim daha gerçekleştiriyoruz. Bakanlığımızı ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunu (TÜBİTAK) yeniden yapılandıran kanun teklifimiz, TBMM'nin ilgili komisyonunda kabul edildi, Genel Kurul aşamasında bulunuyor.' dedi.

Bakan Özlü, Grand Otelde düzenlenen Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) 9. Bilim ve Teknoloji Ödülleri Töreninde konuştu.

Daha zengin, güçlü ve müreffeh bir Türkiye hayali kurduklarını anlatan Özlü, bu anlamda bilim, teknoloji ve sanayinin, ekonomik ve sosyal refahın sacayağı olduğunu söyledi. Türkiye'nin her alanda bilgi üretmesi, bilgiyi teknolojiye dönüştürmesi ve teknolojiyi de ürüne ve üretim sistemine enjekte etmesi gerektiğini dile getiren Özlü, bu zincirin etkin şekilde işletilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Özlü, bireylerin, firmaların, ülkelerin öne çıkabilmelerinin tek yolunun, teknoloji üretme ve kullanma becerilerinden geçtiğini söyledi.

Bakan Özlü, Türkiye'nin mevcut zenginliğinin üretimden kaynaklandığını, ihracatın yaklaşık yüzde 95'ini sanayi ürünlerinin oluşturduğunu ancak bundan sonra zenginlik kaynağının teknoloji olması gerektiğini belirtti. Kamuda ve özel sektörde Ar-Ge harcamalarının sürekli arttığına dikkati çeken Özlü, Ar-Ge konusunda son derece bonkör davrandıklarını vurguladı. Özel sektör Ar-Ge merkezi sayısının 400'ü geçtiğini hatırlatan Özlü, Ar-Ge harcamalarının yarıdan fazlasını özel sektörün gerçekleştirdiğini kaydetti.

Türkiye'de 2002'den bu yana bilim ve teknolojiye yönelik desteklerin içerik ve miktar olarak sürekli arttığını anımsatan Özlü, 2008'de çıkan Ar-Ge Kanunu'nun, geçen yıl yasalaşan Ar-Ge Reform Paketi'nin ve bu yılın başında yasalaşan Sınai Mülkiyet Kanunu'nun bu açıdan önemli kilometre taşları olduğunu söyledi.

- 'Ar-Ge ve Teknoloji Özel Hesabı kuruyoruz'

Özlü, son günlerde ülkenin esas gündeminin referandum olduğuna değinerek, 'Anayasa değişikliği, gerçekten ülkemize seviye atlatacak, zirveye çıkaracak çok önemli bir devrim niteliği taşıyor. Ancak sessiz sedasız bir devrim daha gerçekleştiriyoruz. Bakanlığımızı ve TÜBİTAK'ı yeniden yapılandıran kanun teklifimiz, TBMM'nin ilgili komisyonunda kabul edildi, Genel Kurul aşamasında bulunuyor.' diye konuştu.

Mevcut sistemle bir sıçrama yapılamayacağını vurgulayan Özlü, sisteme şimdiden köklü bir müdahale yapmaya karar verdiklerini ve tüm yapıyı yeniden tasarladıkladıklarını anlattı. Önerdikleri kanun tasarısıyla, öncelikle Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunu kaldıracaklarını, yerine daha hızlı ve etkin çalışacak Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulunu kuracaklarını anlatan Özlü, 'Bu kurulun alacağı kararları etkin bir şekilde uygulayabilmek amacıyla Ar-Ge ve Teknoloji Özel Hesabı'nı da kuruyoruz. Böylece Ar-Ge'ye ayırdığımız kaynağı hem artırma hem de daha etkin kullanma, daha doğru alanlara kanalize etme imkanı bulacağız.' ifadelerini kullandı.

Özlü, TÜBİTAK bünyesindeki araştırma merkezi ve enstitüleri de kuracakları Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezine (YÜTAM) devredeceklerini ve böylece kurumun politika belirleyen, teknoloji geliştiren ve piyasaya kaynak dağıtan karmaşık yapısına son vereceklerini kaydetti. TÜBİTAK'ın proje yapan değil, yaptıran bir kurum olarak hizmet vereceğinin altını çizen Özlü, 'Tasarı TBMM’de kabul edilirse, ülkemiz için gerçekten bir devrim niteliği taşıyacak. Bilim ve teknoloji alanında faaliyet gösteren istisnasız bütün kişi ve kurumlara, büyük güç katacak. Bilim ve teknolojiyle ilgilenen kim varsa, devletimizin desteğini daha güçlü ve yakından hissedecek. Türkiye'de gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve teknolojik yenilikler, inanıyorum ki dünyada ses getirmeye başlayacak.' değerlendirmesinde bulundu.

Özlü, ödül alan şahıs ve kurumları tebrik ederek konuşmasını tamamladı.
Kaynak: AA