Akıncı'nın Liderler Toplantısına Katılmama Kararı

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'yi kabul etti Eide: 'Müzakerelerin yeniden başlaması biraz daha zaman alacak ve yeniden masaya dönüldüğünde çok daha verimli çalışmak gerekecek' 'Ben şahsen sürecin liderler düzeyinde sürdürülmesinde kararlıyım. BM’nin süreçte hakemlik üstlenme niyeti yoktur. Geçmişte bunu denedik ve çalışmadığını fark ettik'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakerelerin yeniden başlamasının biraz daha zaman alacağını belirterek, yeniden masaya dönüldüğünde çok daha verimli çalışmak gerekeceğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Yaklaşık iki saat süren görüşmede, Kıbrıs Türk tarafı adına müzakereleri yürüten Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da hazır bulundu.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Eide, Akıncı ile uzun ve önemli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, görüşmede müzakerelere nasıl dönüleceği ve dönüldüğü zaman ne yapılacağı üzerine odaklandıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı’yı, Washington ziyareti de dahil olmak üzere gerçekleştirdiği bazı uluslararası temaslar hakkında bilgilendirdiğini ifade eden Eide, Washington ziyaretinin beklediğinden çok daha iyi geçtiğini, Kıbrıs müzakere süreci açısından tarihi önem taşıyan ABD desteğinin devam ettiğini gördüğünü söyledi.

- “BM’nin süreçte hakemli̇k üstlenme ni̇yeti̇ yok”

BM'nin müzakere sürecinin başından beri liderler tarafından sürdürülmesinden yana olduğunu ve kesinlikle hakemlik talebinde bulunmadığına işaret ederek, “Ben şahsen sürecin liderler düzeyinde sürdürülmesinde kararlıyım. BM’nin süreçte hakemlik üstlenme niyeti yoktur. Geçmişte bunu denedik ve çalışmadığını fark ettik.” diye konuştu.

Liderler tarafından kendisinden hakemlik yapması istense de bunu kabul etmeyeceğini kaydeden Eide, kendisine bu yönde bir talebin gelmediğini vurguladı.

- Müzakerelerdeki çıkmaz henüz aşılamadı

Espen Barth Eide, müzakerelerdeki çıkmazın henüz aşılmadığını belirterek, önemli olanın liderler müzakere masasına dönüldükten sonra ne yapılacağı olduğunu kaydetti.

“Tarihi fırsat penceresi hala mevcut ancak sonsuza dek olamayacak.' diyen Eide, müzakerelerin yeniden başlamasının biraz daha zaman alacağını ve yeniden masaya dönüldüğünde çok daha verimli çalışmak gerekeceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, liderlerin önümüzdeki günlerde New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geleceği yönündeki haberlere ilişkin, BM’nin her iki liderin katılacağı bir toplantı planlamadığını sözlerine ekledi.

Kıbrıs'ta müzakereler çerçevesinde 16 Şubat'ta yapılan liderler görüşmesinde, Rum lider Nikos Anastasiadis, kapıyı sertçe vurarak müzakere masasından kalkmıştı. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı da Rum tarafının 'Enosis referandumunun okullarında kutlanması' kararından geri adım atmaması üzerine liderler görüşmesine katılmayacağını açıklamıştı.

Kaynak: AA