ABD'de TÜFE Şubatta Hız Kesti

ABD'de TÜFE şubatta beklenti paralelinde yüzde 0,1 artarak son 7 ayın en düşük yükselişini kaydetti Yıllık TÜFE ise yüzde 2,7'ye çıkarak Şubat 2012'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şubatta beklenti paralelinde aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 2,7 seviyesinde gerçekleşti.

ABD Çalışma Bakanlığı raporuna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti şubatta önceki aya kıyasla yüzde 0,1 yükseldi. Bu sonuçla, Temmuz 2016’dan bu yana en düşük yükselişini kaydeden TÜFE'ye ilişkin piyasa beklentisi de yüzde 0,1 artış yönündeydi.

Yıllık TÜFE ise şubat itibarıyla yüzde 2,7 artarak beklentileri karşıladı ve 5 yılın en güçlü yükselişini kaydetti.

Bu arada, ocak ayına ilişkin TÜFE rakamları revize edilmeyerek aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 2,5’de sabit bırakıldı. Aylık TÜFE söz konusu dönemde 4 yılın en yüksek artışını göstermişti.

TÜFE'nin ocaktaki güçlü artışın ardından şubatta hız kesmesinde, başta benzin olmak üzere enerji fiyatları etkili oldu. Rapora göre, benzin fiyatları şubatta yüzde 3 azalırken, genel enerji kalemi yüzde 1 geriledi.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise şubatta aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,2 artarak beklentileri karşıladı.

Analistler, üst üste 7 aydır artan TÜFE’nin şubatta benzin fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yavaşlamasını, enflasyon baskılarının aşırı güçlendiği endişelerini azaltmak açısından olumlu değerlendirdi.

Ülkede son dönemde istikrarlı artan enflasyon, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) bugün bitecek toplantısında faiz artırma ihtimalini neredeyse kesinleştiren en önemli faktörlerden biriydi.

FOMC'nin yılın ikinci toplantısında aldığı faiz kararı ve çeyreklik ekonomik projeksiyonları bugün Türkiye saatiyle 21.00'de açıklanacak. Fed Başkanı Janet Yellen ise saat 21.30'da düzenleyeceği basın brifinginde, alınan kararı değerlendirecek ve gazetecilerin sorularını yanıtlayacak.

Kaynak: AA