17 Mart Dünya Uyku Günü

Prof. Dr. Karadeniz: 'Eğer uyku aksıyorsa, bölünüyorsa birçok hastalık ortaya çıkıyor zaman içerisinde. Kalp damar hastalıkları ve obeziteyi buna örnek verebiliriz' 'Gündüz uykuluk hali normal bir durum değildir. Sadece uyku bozukluklarında görülmez, başka birçok hastalığa da bağlı olabilir'

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Uyku Merkezi Başkanı Prof. Dr. Derya Karadeniz, 'Eğer uyku aksıyorsa, bölünüyorsa birçok hastalık ortaya çıkıyor zaman içerisinde. Kalp damar hastalıkları ve obeziteyi buna örnek verebiliriz.' dedi.

İlaç firması TEVA tarafından 17 Mart Dünya Uyku Günü dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Derya Karadeniz, insanların uyumadan yaşamlarını sürdürmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Uykunun normal düzeyde olması ertesi güne daha sağlıklı başlamaya neden olduğunu belirten Karadeniz, ''Gerek fiziksel gerek zihinsel gerekse duygusal tamirin yapıldığı süreç uykudan geçmektedir. Bundan dolayı insanlar uyumadan yapamaz.'' diye konuştu.

Karadeniz, uykunun da her insana parmak izi gibi özel olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

''Doğru uyumak, düzgün uyumanın kendimize göre nasıl olduğunu bilememiz lazım. Eğer uyku aksıyorsa, bölünüyorsa birçok hastalık ortaya çıkıyor zaman içerisinde. Kalp damar hastalıkları ve obeziteyi buna örnek verebiliriz. Bunun yanında gündüz uykuluk hali normal bir durum değildir. Sadece uyku bozukluklarında görülmez, başka birçok hastalığa da bağlı olabilir.''

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu ise Avrupa Uyku Araştırma Kurumunun 2015'te, 19 ülkede 'Direksiyon Başında Uyuya Kalma' anketi yaptığını söyledi.

Anketten çıkan sonuçların ilginç olduğunu aktaran Aksu, 'Ülkelerin çoğundaki kaza vakalarının yüzde 80'inden fazlası direksiyonda uyuyakalmaktan kaynaklanmıştır. Kazalar daha çok sürücülerin kendilerini 'çok uykulu' ya da 'biraz uykulu' hissettikleri zamanlarda meydana gelmiştir.' bilgisini verdi.

TEVA Medikal Direktörü Dr. Pınar Köktürk de uyku bozukluklarının da içinde bulunduğu merkezi sinir sistemi hastalıklarının önemli çalışma alanlarından olduğunu kaydetti.
Kaynak: AA